« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PERMANENTNA ŠTETA

Samo 15 cigareta može oštetiti DNK

Svakih 15 cigareta koja pušač popuši nanose novu štetu njegovom genetskom kodu, pokazuje novo istraživanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

Rak

,

DNK

,

genetski kod

Britanski znanstvenici proveli su veliki međunarodni projekt, tijekom kojega je identificirano 23.000 mutacija uzrokovanih kemikalijama iz duhanskog dima.  Svi zloćudni tumori uzrokovani su oštećenjem genetskog koda - mutacijama na DNK koje mogu pokrenuti faktori iz okoline.

Znanstvenici se nadaju kako će im rezultati pomoći da bolje shvate uzrok raka i razviju nove metode liječenja. Otkrili su da su genetski defekti sezali od promjena na samo jednom kromosomu, pa do brisanja ili preraspodjele stotina tisuća kromosoma. No samo jedna mutacija nije bila primarni uzrok bolesti, nego su u kombinaciji utjecale za razvoj raka.

˝Mutacije na DNK koje uzrokuje dim cigarete prenose se na slijedeće generacije u obitelji, te je na taj način učinjena permanentna šteta. Uz pomoć ovih otkrića možemo rekonstruirati povijest bolesti i štetu koja je nanesena genomu˝, objašnjava dr. Andy Futreal koji je radio na studiji.

Pretpostavlja se da rizik od razvoja raka pluća dolazi na normalan nivo otprilike 15 godina nakon prestanka pušenja. Znanstvenici smatraju da se plućne stanice koje sadrže štetne mutacije zamjenjuju novima kako bi se sanirali defekti.

˝Možemo vidjeti očajničke pokušaje našeg genoma da se obrani od štete koje mu nanose kemikalije iz dima cigarete. Naše stanice čvrsto se bore kako bi popravile oštećenja, no često izgube tu bitku˝, dodaje dr. Futreal.

18.12.2009. 07:06:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh