« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Papa u Francuskoj upozorio na jaz između bogatih i siromašnih

Zabrinut i zbog stanja planeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Benedikt XVI

,

Francuska

,

papa

,

bogati

,

Lourdes

,

Saint-Louis-des-Invalides

,

siromašni

,

bioetika

,

laicizam

Papa Benedikt XVI. upozorio je u petak na početku svoga posjeta Francuskoj na sve dublji jaz između bogatih i siromašnih u zapadnim zemljama i pozvao na jačanje uloge vjere u društvu.

"Brine me i stanje našeg planeta", izjavio je Papa za vrijeme prijama kod francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u Elizejskoj palači.

Papa je osim toga kritizirao stanje u kojem se nalaze mnogi mladi koji u suvremenom svijetu ne uspijevaju pronaći orijentaciju i bivaju odgurnuti na rub društva.

Francuski predsjednik Sarkozy i njegova supruga Carla dočekali su Papu u petak ujutro po kiši u pariškoj zračnoj luci Orly, a osobnim dočekom Pape odstupili su od uobičajenog protokola.

Papa je na poziv francuskog predsjednika stigao u Francusku u okviru svoga desetog putovanja u inozemstvo tijekom kojega će, među ostalim, u subotu služiti misu u blizini pariške crkve Saint-Louis-des-Invalides.

Glavni je povod prvog posjeta Benedikta XVI. Francuskoj 150. obljetnica Gospinih ukazanja u Lourdesu u Pirinejima na jugu zemlje. Ondje će Benedikt XVI. provesti nedjelju, a u ponedjeljak je predviđen njegov povratak u Rim.

Sarkozy je u pozdravnom govoru Papi pozvao na dijalog države i religije.

"Za demokraciju je legitimno da traži dijalog s religijama, posebno s kršćanstvom, s kojim dijelimo dugu zajedničku povijest", izjavio je Sarkozy na prijamu u Elizejskoj palači.

Benedikt XVI. sa svoje je strane izričito pozvao na ponovno razmišljanje o smislu i značenju razdvajanja Crkve i države na način kako se to čini u Francuskoj.

Razdvajanje je potrebno, kako bi se jamčila sloboda vjere i osigurala odgovornost države, rekao je Papa. Istodobno, mora biti jasno koju važnu ulogu može imati vjera "kako bi se pridonijelo temeljnom etičkom konsenzusu u društvu", naglasio je.

Papa je pohvalio Sarkozyja zato što je po njegovu mišljenju svojom formulacijom "pozitivnog laicizma" izrazio otvoreno razumijevanje u odnosu između Crkve i države.

Francuski je predsjednik naglasio da se primjerice u raspravi o osjetljivim pitanjima bioetike mora čuti i glas vjerskih tradicija.

"Pozitivni laicizam znači poziv na dijalog, na snošljivost i na uvažavanje", dodao je.

Laicizam u političkom smislu označava odvojenost Crkve i države.

"Dijalog s religijama i među njima najveći je izazov stoljeća koje počinje", poručio je Sarkozy. "Poštujem religije. Poznate su mi greške koje su u njihovo ime počinjene u prošlosti, ali i doprinos koji su dale čovječanstvu", dodao je.

Potreba čovjeka za duhovnošću ne predstavlja opasnost za demokraciju ni za laicizam, smatra francuski predsjednik.

Prema nedavnom istraživanju, gotovo tri četvrtine odraslih Francuza smatra da Crkva nema utjecaja u francuskom društvu. (HINA)

12.09.2008. 18:52:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh