« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEMOGUĆA MISIJA

SAD traži pomoć Kine u obuzdavanju Sjeverne Koreje

SAD šalje u Peking svog izaslanika kako bi od Kine zatražio pomoć u obuzdavanju svoje dugogodišnje saveznice Sjeverne Koreje koja i dalje ne odustaje od razvoja nuklearnog oružja

Sjevernu Koreju je nužno uvjeriti da odustane od nuklearnog programa
Sjevernu Koreju je nužno uvjeriti da odustane od nuklearnog programa (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Sjeverna Koreja

,

pomoć

Stephen Bosworth, posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju, u Seulu je, prije puta u Peking, s južnokorejskim dužnosnicima razgovarao o napetostima na korejskom poluotoku, prenosi Hina. Washington se nada da bi razgovori o obustavi sjevernokorejskoga nuklearnog programa mogli početi vrlo brzo, no analitičari ne očekuju znatniji napredak u tom pitanju.

Savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame za državnu sigurnost sastao se u utorak u Washingtonu s kineskim ministrom vanjskih poslova i istaknuo da je Sjevernu Koreju nužno uvjeriti da odustane od nuklearnog programa i "destabilizirajućeg ponašanja".

Sjeverna Koreja je u međuvremenu priopćila kako traži "bezuvjetne" razgovore sa Seulom, pozivajući na obustavu akcija koje bi mogle jednu stranu potaknuti da izazove drugu. Za sada nije sigurno hoće li Seul, ni dva mjeseca nakon sjevernokorejskog granatiranja južnokorejskog otoka, odgovoriti na taj poziv.

Pjongjang je izrazio spremnost da se "sastane sa svakim, bez obzira na prošlost, ako je taj netko voljan zajedno s 'nama koračati u budućnost'". Južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-hwan smatra da je dijalog između Sjevera i Juga jedan od preduvjeta za početak novih šesterostranih pregovora.

05.01.2011. 18:44:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh