« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SMETA IM OTEZANJE

SAD traži od UN-a sankcije za Iran u roku od nekoliko tjedana

Iran je u utorak počeo proces obogaćivanja uranija na 20 posto u pogonu u Natanzu pod nadzorom inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

Američki ministar obrane Robert Gates sve je nestrpljiviji glede sankcija Iranu
Američki ministar obrane Robert Gates sve je nestrpljiviji glede sankcija Iranu (Getty Images)
Više o

SAD

,

Iran

,

UN

,

sankcije

,

Uran

SAD želi da Vijeće sigurnosti UN-a za nekoliko tjedana, a ne mjeseci, donese rezoluciju koja bi omogućila uvođenje novih sankcija protiv Irana zbog njegova nuklearnog programa, priopćio je Pentagon u utorak.

Američki ministar obrane Robert Gates razgovarao je s turskim, talijanskim i francuskim čelnicima o nužnosti uvođenja sankcija protiv Irana, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Na pitanje kada bi sankcije mogle biti uvedene, Morrell je rekao da se Gates, koji je ovoga tjedna bio u Parizu, nada da bi one mogle nastupiti "za nekoliko tjedana, a ne mjeseci".

U razgovoru za Fox News Gates je rekao kako je riječ o pregovaračkom procesu koji je tek počeo. "Mislim da će nam trebati vremena, rekao bih nekoliko tjedana, a ne mjeseci, za donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a", dodao je Gates. Na pitanje što će se dogoditi usprotivi li se rezoluciji Kina, ili bilo tko drugi, Gates je rekao da je optimističan, "s obzirom na to da smo bili uspješni u donošenju nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti".

Gates, rekao je Morrell, "očito misli da je vrijeme bitno" za donošenje rezolucije kako bi se osigurao "pravni okvir" kako bi EU i drugi mogli "poduzeti korake".

Iran je u utorak počeo proces obogaćivanja uranija na 20 posto u pogonu u Natanzu pod nadzorom inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), objavila je agencija Isna, citirajući šefa iranske agencije za atomsku energiju Alija Akbara Salehija. Pokretanje procesa obogaćivanja uranija na 20 posto u nedjelju je prvo najavio predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad, a Iran je o tome u ponedjeljak službeno izvijestio IAEA-u.

Iran je u studenome odbio prijedlog IAEA-e i Šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o slanju 70 posto svojeg niskoobogaćenog uranija (3,5 posto) u Rusiju, gdje bi bio obogaćen na razinu 19,75 posto i potom u Francusku, gdje bi bio pretvoren u 20-postotno obogaćeno gorivo, potrebno za teheranski reaktor koji služi za medicinska istraživanja. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 12:53:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    09.02.2010. 13:39
    Silom USA nece postici nista nasuprot pop.usil.a je i popusi.ce, americka dominacija u svijetu je na naj nizim granama, sunovrat je ne izbjezan.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh