« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
DISTANCIRAJTE SE

SAD pritišće Kinu i ostale zemlje da provedu sankcije protiv Irana

Kina je glavni vanjskotrgovinski partner Irana, a kupnjom iranske nafte osigurava oko 10 posto svojih potreba za tim energentom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

SAD

,

Kina

,

sankcije Iran

Obamina administracija vrši pritisak na Kinu i druge ključne zemlje da provode stroge međunarodne sankcije protiv Irana i uvedu vlastite sankcije režimu u Teheranu, zbog razvoja sumnjivog nuklearnog programa.

Robert Einhorn, posebni savjetnik u State Departmentu za spriječavanje širenja nuklearnog naoružanja, idućeg će tjedna posjetiti Kinu, Japan, Južnu Koreju i Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi od njih zatražio da poštuju nove sankcije Vijeća sigurnosti UN, uvedene protiv Irana, odnosno njegovih institucija i dužnosnika uključenih u razvoj nuklearnog i raketnog programa. Američki dužnosnici su kazali kako će upozoriti Kinu na nove sankcije SAD-a, EU-a, te Kanade i Australije, koje se mogu koristiti za kažnjavanje stranih tvrtki koje posluju s iranskim energetskim sektorom.

>> Clinton uvjerava da Iranu slijede najoštrije sankcije do sada

Kina je glavni vanjskotrgovinski partner Irana, a kupnjom iranske nafte osigurava oko 10 posto svojih potreba za tim energentom. Kina ima i velika ulaganja u Iranu, što je dovelo do zabrinutosti u Washingtonu da bi kineske tvrtke mogle ispuniti prostor nakon povlačenje europskih tvrtki iz te zemlje, navode američki mediji. "Želimo da Kina prepozna svoju odgovornost i ne bude nadomjestak, kada odgovorne vlade pokažu suzdržanost i distanciraju se od Irana", rekao je Einhorn na saslušanju o utjecaju sankcija na Iran u Predstavničkom domu Kongresa.

"Kinezi će tvrditi da imaju važne potrebe za energetskom sigurnosti, da imaju ogromne potražnju za energijom i da trebaju učiniti ono što je potrebno za energetsku sigurnost", rekao Einhorn. Istakao je kako Kina mora "priznati da kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN ima odgovornost da spriječi širenje nuklearnog oružja i izvrši pritisak na Iran kako bi ga uvjerila da se ne nastoji domoći nuklearnog oružja".

>> Američki kongres uvodi nove sankcije Iranu

Daniel Glaser, stručnjak ministarstva financija za područje financiranja terorizma i financijski kriminal, koji će s Einhornon putovati u Kinu, Japan i Južnu Koreju, kazao je u četvrtak u Kongresu da učinkovitost sankcija i njihova globalna provedba ovisi o suradnji drugih zemalja, posebno izdvojivši Aziju, Bliski istok i Južnu Ameriku kao tri regije u kojima je potrebno najviše rada da bi se u tome uspjelo. Režim u Teheranu tvrdi da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 00:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh