« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
LOBIRANJE

Srbija i Kosovo bore se diplomacijom u UN-u

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić i njegov kosovski kolega Skedner Hyseni u New Yorku se bore za svoja stajališta o Kosovu

Kosovo Srbija UN
Kosovo Srbija UN (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

Vuk Jeremić

,

Kosovo neovisnost

,

Srbija Kosovo

,

Ivan Krstanović

Srbija i Kosovo krenuli su u dobivanje potpore za svoje stajalište o Kosovu. Tako je srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u četvrtak u New Yorku razgovarao s glavnim tajnikom UN-a o nacrtu rezolucije koju je Beograd podnio o Kosovu, a Priština takav pokušaj odbacuje i vodi vlastitu diplomatsku ofenzivu, javljaju agencije.

Jeremić je s Ban Ki-moonom razgovarao o prijedlogu rezolucije koju je Beograd podnio ovoga tjedna pošto je Međunarodni sud pravde (ICJ) zaključio da jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava. Srbija očekuje da će najesen na Općoj skupštini UN-a dobiti potporu za svoju rezoluciju kojom ocjenjuje da jednostrano proglašenje neovisnosti nije prihvatljiv put za rješavanje teritorijalnih pitanja.

>> Srbija pretrpjela snažan diplomatski udarac

Beograd želi da Opća skupština UN-a u rujnu "pozove sve strane da pronađu rješenje koje bi bilo zajednički prihvatljivo za sva otvorena pitanja putem dijaloga u interesu mira, sigurnosti i suradnje u regiji", citira agencija AFP. Glavni tajnik UN-a ponudio je olakšati dijalog Beograda i Prištine pri čemu će surađivati s Europskom unijom, dodaje AFP.

Kosovski ministar vanjskih poslova Skedner Hyseni također je u četvrtak bio u sjedištu UN-a i najavio da će Prištinu uskoro priznati još mnogo država zahvaljujući presudi ICJ-a.

>> Kosovo spremno ponuditi autonomiju Srbima na sjeveru

"Deseci država su mi osobno obećali da će priznati Kosovo nakon presude ICJ-a (Međunarodnog suda pravde)", rekao je Hyseni novinarima u sjedištu UN-a, javlja Reuters. "To me čini optimističnim glede skore budućnosti što se tiče daljnjih priznanja nove države Kosovo", rekao je Hyseni te poručio: "Uvjeren sam da će Kosovo uskoro biti spremno podnijeti svoju kandidaturu za UN".

Hyseni se u ponedjeljak treba susresti s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a u utorak na sjednici o Kosovu obratiti se Vijeću sigurnosti. Nije želio iznijeti podatak kolik je broj novih država koje se pripremaju priznati Kosovo do kraja godine, ali je potvrdno kimnuo glavom upitan hoće li ih biti više od 100. Do sada je Kosovo priznalo 69 zemalja. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 07:18:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    30.07.2010. 10:19
    Imadem naslove za citanje:

    Filozofija Slobode - Nacin razmisljanja za bolji svijet
    The Universal declaration of Human Rights
    Banned Speech: The UN Council That Created the Goldstone Report
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh