« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SKANDALOZNO

SAD potiče podjelu Europe

Novi američki veleposlanik u Njemačkoj najavio je direktno miješanje SAD-a u europsku politiku i time izazvao skandal. Ipak, ogorčenost je pogrešan odgovor na to, smatra glavna urednica DW-a Ines Pohl

Napravit će sve...
Napravit će sve... (Arhiva)
Više o

SAD

,

EU

,

podjele

Njemačka je ogorčena. Samo nekoliko sati nakon objavljivanja intervjua američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella, čuli su se prvi glasovi koji zahtijevaju da se njega protjera iz zemlje. Razlog: u intervjuu u SAD-u koji je dao za desničarski portal Breitbart, Trumpov čovjek je izjavio da želi ojačati konzervativne snage u Europi, koje se protive establišmentu. Dijelove intervjua u kojima govori o šutljivoj većini i o dobrobiti običnih radnih ljudi, u kojima kritizira aktualnu politiku naspram izbjeglica i općenito kada govori o aroganciji političke elite, Grenell bi jednako tako mogao ponoviti i na nekom skupu desno-konzervativne Alternative za Njemačku (AfD) - i sigurno bi dobio pljesak.

Pritom to nije prvi put da se Grenell tako eksplicitno miješa u njemačku unutarnju politiku. Već kratko nakon što je početkom svibnja bio stupio na funkciju, zatražio je od njemačkih kompanija da prekinu svoje poslovanje u Iranu - imajući u vidu spor između SAD-a i EU-a oko atomskog sporazuma s Teheranom.

Do sada nečuveno

Uistinu je nečuveno da se veleposlanik neke zemlje tako izravno miješa u politiku države u koju je odaslan. Dosada se prije svega radilo o tome da se objasni politika zemlje iz koje dolazi, da gradi mostove i smiruje sporove. No onaj tko se sada tome čudi i oko toga uzbuđuje što Grenell svoju ulogu sasvim drugačije definira, očigledno još nije shvatio da se sa sadašnjim predsjednikom u Bijeloj kući sve promijenilo - uključujući i dosadašnji način prakticiranja diplomacije.

Slabljenje zajedništva EU-a

Trump je poslovni čovjek koji dolazi iz show businessa, gdje je bio vrlo uspješan. Njegovo poimanje politike nije kao "umijeća postizanja mogućeg", kao što je to svojevremeno formulirao prvi njemački carski kancelar Otto von Bismarck. Kao svim populistima, tako se Trumpu i njegovim ljudima prije svega radi o postizanju najvećeg mogućeg efekta. Kada dakle Grenell govori o 'lančanoj migraciji' u Njemačkoj te istovremeno hvali austrijskog jastreba Sebastiana Kurza, on sasvim dobro zna što čini. Njegova je namjera ohrabriti one snage u Europi, koje jednako kao i Trump, dovode u pitanje postojeći poredak. On se u svom intervjuu obraća desnonacionalnim državnicima u Mađarskoj ili Poljskoj, onima dakle koji u pitanje dovode Europu u njezinom sadašnjem obliku.

Pritom Grenell, jednako kao i njegov šef u Washingtonu, spretno koristi ne samo strahove ljudi, već i stvarne slabosti sustava, kako bi pozvao na stvaranje novog poretka na Starom kontinentu. A tu se radi o poretku koji slabi zajedništvo unutar Europske unije i koji bi na prvom mjestu trebao pomoći Americi.

Uzbuđenost, uzrujavanje i traženje ostavke ne pomažu u suprotstavljanju toj strategiji slabljenja EU-a. U tom natjecanju oko toga tko će biti glasniji Trump će uvijek pobijediti. Njemačkoj i njezinim europskim partnerima ne preostaje ništa drugo već da prihvate činjenicu, da se u Donalda Trumpa ne mogu pouzdati. On ne samo da prijeti Europi trgovinskim ratom, već sada čak koristi i jednog od svojih vrhunskih diplomata u Europi kako bi ubrzao podjelu Unije.

Na ovaj novi oblik transatlantskih odnosa postoji samo jedan odgovor: jasan ugovor o budućnosti Europe, u kojoj ima mjesta ne samo za velike, već i za male zemlje. Koliko god to bilo gorko, istina glasi: trenutno je SAD, bivši saveznik, postao opasnost koja potiče podjelu Europe. Nakon ovog intervjua u to više nema sumnje.

06.06.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh