« Svijet
objavljeno prije 14 godina
BAŠAR AL-ASAD:

SAD ništa ne čini za mir na Bliskom istoku

Sirijski predsjednik kaže kako SAD nema utjecaja na mir na Bliskom istoku - Barack Obama je probudio nadu, ali regija više ne može čekati

Bašar al-Asad Bliski istok
Bašar al-Asad Bliski istok (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Bašar al-Asad

,

palestinsko pitanje

,

pljenidba

,

umjetnine

,

izolacija

SAD je izgubio utjecaj u mirovnom procesu na Bliskom istoku i nije ispunio nade koje je probudio Barack Obama, rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio talijanski dnevnik La Repubblica.

SAD "nema utjecaja jer ništa ne čini za mir, ali ostaje jedinstvena velika sila", ocjenjuje.

"Američki predsjednik Barack Obama probudio je nade, ali mi više ne možemo čekati. Novo doba je počelo, sporazum između sila Srednjeg istoka upravo stvara nov poredak u regiji", dodao je.

"Svjedočim promjeni epohe, ne samo u regiji. Ima zemalja poput Kine i Brazila koje više ne čekaju da SAD podijeli uloge", kaže i ističe da je "stvarnost jasna: Amerika i Europa nisu uspjele prevladati probleme u našoj regiji".

"Svi žele imati ulogu u ovom području. Rusija također zastupa svoje interese", ocijenio je. "Rusija upravo potvrđuje svoju ulogu. Hladni rat je normalna reakcija na američki pokušaj prevlasti u svijetu.''

O odnosima s Izraelom kaže: "Ako nam je Izrael spreman vratiti Golan, nećemo moći reći ne mirovnom ugovoru. Ali samo potpun mirovni sporazum donijet će istinski mir. Sporazum koji ne bi riješio palestinsko pitanje bio bi više primirje nego mir", rekao je Bašar al-Asad. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 13:12:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh