« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NEMA ODGODE

Nova britanska vlada drastično reže državnu potrošnju

Državna potrošnja trebala bi se smanjiti za šest milijardi funta, a vlada Davida Camerona poručuje kako je vrijeme izobilja gotovo

David Cameron štednja
David Cameron štednja (Getty Images)
Više o

David Cameron

,

Britanska vlada

,

Efrat Orbach

,

Ines Tanović

,

Hanna Slak

Nova britanska koalicijska vlada u ponedjeljak predstavlja plan smanjenja državne potrošnje težak 6,0 milijardi funta (6,9 milijardi eura), kojim namjerava srezati golemi proračunski manjak.

U kontekstu upozorenja da je vrijeme izobilja završeno, konzervativno-liberalno demokratska vlada detaljno će objaviti koji će segmenti podnijeti najveći teret rezova, te iznijeti prijedloge kako namjeravaju povećati prihode u cilju punjenja prazne državne blagajne.

"Iznijet ćemo plan o tome gdje namjeravamo ostvariti šest milijardi funta vrijedne uštede a svakim danom nakon toga morat ćemo dokazivati da će najosjetljivije skupine u društvu biti pošteđene rezova", objavio je premijer David Cameron u nedjeljnom izdanju lista News of World.

Potpredsjednik vlade Nick Clegg dodatno je istaknuo nužnost rezova, navodeći da s obzirom na brzinu širenja krize u eurozoni nema više prostora za odgode.

Službeni podaci u petak su pokazali da je proračunski manjak u godini 2009/2010. dosegnuo 156,1 milijardu funta, ili 11,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je njegova rekordna razina.

Prema pisanju Sunday Timesa, ministarstvo poduzetništva, inovacija i stručnosti podnijet će najveći teret početnih rezova, kojima se planiraju uštede od 900 milijuna funta. Razmatra se i ostvarenje 513 milijuna funta ušteda kroz rezanje proračuna za savjetodavna tijela i ukidanje nekih među njima, a planiraju se i rezovi u troškovima državnih službenika na taksije, zrakoplovne karte i hotelski smještaj.

Isti tjednik dalje navodi i potencijalno ukidanje 300.000 do 700.000 radnih mjesta u javnom sektoru idućih godina.

List Independent piše da britanska vlada planira namaknuti osam milijardi funta putem posebnog poreza za banke, što je tri puta više nego što je prvotno planirao ministar financija George Osborne.

Britanske državne financije pokosila je rekordno duga recesija zbog koje su porezni prihodi srezani a državna potrošnja znatno uvećana, među ostalim i zbog enormno skupog spašavanja posrnulih banaka.

I Nijemci stežu remen

Njemačka vlada također će smanjivati proračunsku potrošnju, i to za 10 milijardi eura godišnje u razdoblju do 2016. kako bi postala primjer za eurozonu i uskladila se s propisima o proračunskom manjku, izvijestio je Financial Times.

Navodeći riječi neimenovanih vladinih dužnosnika, FT prenosi da bi se smanjenja mogla postići povećanjem poreza i smanjenjem potrošnje, unatoč predizbornom obećanju koalicijske vlada da će smanjivati poreze.

Vlada će također nastojati sniziti subvencije za njemačke savezne države a razmotrit će i ukidanje poreznih izuzeća i olakšica, izvijestio je ugledni londonski dnevnik. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 12:00:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh