« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOKUMENTI OTKRIVAJU

Guardian tvrdi da Izrael ima nuklearno oružje

Objavljeni su dokumenti koji pokazuju da je Izrael nudio nuklearne bojne glave bivšem režimu Južnoafričke Republike

Izrael nuklearno oružje
Izrael nuklearno oružje (Getty Images)
Više o

Shimon Peres

,

Guardian

,

Sick Swing Orchestra

,

Nena Debelić

Britanski list Guardian objavio je u tijeku noći južnoafričke dokumente s kojih je skinuta oznaka tajnosti, za koje navodi kako otkrivaju da je Izrael nudio nuklearne bojne glave bivšem režimu Južnoafričke Republike.

Guardian piše da ti dokumenti nude prve službene dokumentirane dokaze da Izrael posjeduje nuklearno oružje.

Izrael je dugo slijedio politiku "nuklearne dvosmislenosti", što znači da nije potvrdio ni zanijekao da posjeduje atomsku bombu.

Među dokumentima objavljenima u Guardianu nalazi se i dokument sa sastanka visokih dužnosnika dviju zemalja 1975. u kojem se navodi da je ministar obrane PW Botha tražio bojne glave te da ih je Shimon Peres, tadašnji izraelski ministar obrane, ponudio "u tri veličine". Dogovor nije proveden.

Izraelski radio prenio je izjavu neimenovanog visokog dužnosnika izraelske vlade koji je u potpunosti odbacio to izvješće i rekao da to "nije vrijedno" komentara.

Sadašnja južnoafrička vlada skinula je oznaku tajnosti s tih dokumenata na zahtjev američkog akademika Sashe Polakowa-Suranskog, koji objavljuje knjigu o bliskim odnosima između dviju zemalja. (hina/metro-portal)

24.05.2010. 13:23:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh