« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OBAMA:

SAD namjerava prihvatiti Deklaraciju o pravima starosjedilačkih naroda

Kada je dokument predstavljen 2007., 143 zemlje su glasovale za njegovo prihvaćanje, 11 je bilo suzdržano, a četiri su glasovale protiv - SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

SAD

,

Austrija

,

Barack Obama

,

UN

,

Kanada

,

Deklaracija starosjedioci

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak da će SAD promijeniti stajalište Busheve administracije i postati posljednja država koja je povukla protivljenje UN-ovoj Deklaraciji o pravima starosjedilačkih naroda. Obamina objava pozdravljena je oduševljenim pljeskom na drugoj Konferenciji plemenskih naroda, koja je u organizaciji Bijele kuće u Washingtonu okupila predstavnike 565 priznatih plemena američkih Indijanaca.

"Težnje koje ta deklaracija afirmira, uključujući poštovanje za bogate kulture domorodačkih naroda, one su koje uvijek moramo nastojati ispuniti", rekao je Obama u govoru na konferenciji održanoj u ministarstvu unutarnjih poslova, nadležnom za Indijance. "No ono što je važnije od riječi, važnije od bilo koje rezolucije ili deklaracije, jest da riječi prate djela. O tome se radi na ovoj konferenciji", naglasio je. Neobvezujuća UN-ova deklaracija priznaje prava starosjedilačkih naroda na samoopredjeljenje, kao i na očuvanje njihovih institucija, kulture i tradicije, te zabranjuje diskriminaciju protiv njih.

Kada je dokument predstavljen 2007., 143 zemlje su glasovale za njegovo prihvaćanje, 11 je bilo suzdržano, a četiri su glasovale protiv - SAD, Kanada, Novi Zeland i Australija. Od tada su Kanada, Novi Zeland i Australija dale glasove potpore deklaraciji, ostavljajući SAD kao njezinog jedinog protivnika. Članak 28. deklaracije navodi da domorodački narodi imaju "pravo na povrat, ili pravednu i poštenu naknadu" za zemlju ili sredstva koja su tradicionalno posjedovali ili zauzimali, a ona su im "zaplijenjena, oduzeta ili zauzeta", što može potaknuti brojna potraživanja u SAD-u, gdje je većina indijanskih plemena prisilno preseljana u rezervate u besplodnim, pustinjskim područjima.

Robert Coulter, izvršni direktor Indijanskog pravnog centra, nazvao je Obaminu odluku "najznačajnijim događajem u međunarodnom humanitarnom pravu u više desetljeća". "Međunarodno humanitarno prava sada priznaje prava starosjedilaca kao naroda, uključujući prava na samoopredjeljenje, imovinu i kulturu", rekao je Coulter u priopćenju. U svijetu postoji oko 370 milijuna pripadnika domorodačkih naroda u oko 70 zemalja, prema procjenama UN-a. Od toga broja, u SAD-u živi oko dva milijuna pripadnika indijanskih plemena i naroda. (hina/metro-portal)

17.12.2010. 08:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh