« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NESTAŠICA SODIUM THIOPENTALA

Amerikanci pogubili osuđenika sredstvom za eutanaziju životinja

John David Duty je osuđen na smrt jer je uzicama s cipela zadavio 22-godišnjeg Curtisa Wisea, zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju

Prostorija za izvršenje smrtne kazne
Prostorija za izvršenje smrtne kazne (Wikipedia)
Više o

smrtna kazna

,

eutanazija

,

John David Duty

Osuđenik na smrt John David Duty u četvrtak je pogubljen u američkoj saveznoj državi Oklahomi, uz uporabu lijeka koji se obično koristi kod eutanaziranja životinja, zbog nacionalne nestašice natrij-tiopental', lijeka koji se rabi kao sedativ kod pogubljenja smrtonosnom injekcijom u SAD-u.

Duty je osuđen na smrt jer je uzicama s cipela zadavio 22-godišnjeg Curtisa Wisea, zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju, izdržavajući kaznu doživotnog zatvora zbog silovanja, pljačke i pokušaja ubojstva iz 1978. Prije pogubljenja, 58-godišnji Duty se ispričao članovima obitelji Wisea i zamolio ih da mu oproste, te zahvalio na potpori svojim rođacima i prijateljima, koji su također pratili izvršenje smrtne kazne, prenose američki mediji. Dutyevo pogubljenje bilo je posljednje u SAD-u u 2010. godini i prvo u kojem je korišten 'pentobarbital', u koktelu od tri lijeka koji čine smrtonosnu injekciju.

Natrij-tiopental je barbiturat brzog djelovanja koji izaziva nesvjesticu. Dutyevi odvjetnici su tražili odgodu pogubljenja, tvrdeći da je 'pentobarbital', koji se u istu svrhu koristi kod eutanazije životinja, opasan i nesiguran, no nadležni sudac je odobrio uporabu zamjenskog lijeka. Prema izvješćima s pogubljenja, Duty je nakon ubrizgavanja sedativa rekao: "Hvala ti Bože!". Prema protokolu za pogubljenje koji je na snazi u Oklahomi, nakon sedativa se osuđeniku ubrizgava vekuronij-bromid, koji izaziva paralizu i zaustavlja disanje, a potom kalij-klorid, koji zaustavlja rad srca.(hina/metro-portal)

17.12.2010. 09:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZaradiOnline
    17.12.2010. 12:19
    jedino pravedno pogubljenje bi bilo pogubiti SAD
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh