« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
MOAMAR GADAFI:

SAD je Irak 'isporučio' Al Kaidi

Pukovnik, čiji posjet Rimu prate brojni prosvjedi, u govoru zastupnicima senata sasuo je salvu optužbi na službeni Washington.

(Getty Images)
Više o

Irak

,

Italija

,

terorizam

,

Rim

,

Moamer Gadafi

,

Libija

,

Al Qaida

Libijski vođa Moamar Gaddafi, koji boravi u povijesnom posjetu Italiji, danas je u govoru pred talijanskim senatorima u Rimu, optužio SAD da su smaknućem bivšeg predsjednika Sadama Huseina prepustile Irak terorističkoj organizaciji Al-Kaidi.

"Irak je bio tvrđava u obrani od terorizma, Al-Kaida nije ondje mogla ući dok je na vlasti bio Sadam Husein. Sada se, zahvaljujući američkoj intervenciji, u Irak ulazi kao u mlin što ide na ruku Al-Kaidi", rekao je Gaddafi koji je na ceremoniji dolaska pred Silviom Berlusconijem na svojoj uniformi ponosno istaknuo sliku jednoga libijskog narodnog heroja u borbi protiv talijanske okupacije.

"Mi smo protiv terorizma i osuđujemo ga", dodao je, "ali nastojimo shvatiti uzroke te pogubne pojave", rekao je Gaddafi. "Moramo pregovarati i sa samim vragom ako treba, kako bismo pokušali proniknuti terorizam", istaknuo je i osudio Sjedinjene Države i zbog intervencije u Libiji 1986., optuživši Washington da se tada ponašao poput Bin Ladena. "Kakva je razlika između američkog napada 1986. na naše kuće i Bin Ladenova terorističkog djelovanja?", zapitao je pukovnik.

Gaddafijev posjet Italiji postao je moguć nakon što je prošle godine potpisan sporazum kojim se Italija obvezuje da će u tu sjevernoafričku zemlju i svoju bivšu koloniju investirati pet milijardi dolara kao kompenzaciju za tri desetljeća kolonijalnog iskorištavanja.

Pukovnik Gaddafi je u najvećem rimskom javnom parku Villa Doria Pamphili razapeo svoj šator, kako to već uobičajeno čini na inozemnim putovanjima, a njegov posjet prate stroge mjere osiguranja jer su brojne udruge najavile prosvjede od kojih su neki uspješno održani pa je tako blokiran njegov pristup sveučilištu La Sapienza gdje je također trebao držati govor.

Izvor: Hina


11.06.2009. 19:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh