« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PANIKA DOZVOLJENA

Službeno proglašena pandemija 'svinjske gripe'

U 74 zemlje svijeta zabilježena su 27.737 slučaja zaraze novom gripom koja je za 141 oboljelog završila kobno.

Fotografija vijesti
Više o

WHO

,

svinjska gripa

,

svinjska gripa pandemija

,

gripa A (H1N1)

Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak je svoje članice izvjestila da je proglasila pandemiju nove gripe A (H1N1), prvu globalnu pandemiju u 21. stoljeću. U priopćenju poslanom zdravstvenim vlastima WHO kaže da je nakon izvanredne sjednice svojih stručnjaka odlučio povisiti stupanj uzbune zbog pandemije na najviši šesti stupanj.

"Ovo znači da je svijet ušao u prve dane prve pandemije gripe u 21. stoljeću", rekla je glavna direktorica WHO-a Margaret Chan koja je naglasila da je pandemija proglašena zbog geografskog širenja, a ne zbog težine same bolesti.

WHO, koji je u srijedu objavio da je u 74 zemlje zabilježeno oko 27.737 slučajeva svinjske gripe, među kojima je 141 završio smrću, pozvao je vlade da ne zatvaraju granice i ne ograničavaju trgovinu jer se u ovoj fazi pandemija na globalnoj razini može opisati kao umjerena. Mnogi zdravstveni stručnjaci tvrde da je WHO mogao proglasiti pandemiju i ranije, ali su ga u tome spriječili politički razlozi. U svibnju je nekoliko zemalja pozvalo WHO da ne proglašava pandemiju, strahujući da bi to moglo uzrokovati daljnju socijalnu i gospodarsku krizu.

WHO ističe da najveći broj zaraženih pokazuje blage simptome bolesti koji ne zahtijevaju liječenje, ali strahuje da bi nagli porast broja zaraženih mogao uzrokovati blokadu bolnica i zdravstvenih služba, napose u siromašnim zemljama. Nova gripa se nastavlja širiti, premda na sjevernoj polutci počinje ljeto. Obično virus gripe nestaje s toplim vremenom, ali virus H1N1 pokazuje svoju otpornost.

Dugoočekivana odluka o pandemiji proizvođačima lijekova dolazi kao znak da ubrzaju proizvodnju cjepiva, a vlade da izdvoje više novca za suzbijanje virusa.

Izvor: Hina

11.06.2009. 18:52:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh