« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROMJENA PLANA

SAD izrađuje novu strategiju zračno-pomorske bitke

Ratna mornarica sve više ulaže u razvoj podvodnih vozila bez ljudske posade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

američka vojska

,

ratna mornarica

,

ratno zrakoplovstvo

Američka vojska izrađuje novu strategiju zračno-pomorske bitke kao odgovor na prijetnje poput stalnog vojnog jačanja Kine i iranskog posjedovanja naprednog oružja, izvješćuju u ponedjeljak mediji u SAD, pozivajući se na novu stratešku analizu Pentagona.

Ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica traže učinkovitije načina stalnog pristupa zapadnom Pacifiku i uzvraćanja na potencijalne prijetnje američkim bazama i osoblju, prema "Četverogodišnjoj reviziji obrane" (QDR), izvješću koje treba biti objavljeno kasnije u ponedjeljak.

Zajednički plan zrakoplovstva i mornarice kombinirao bi udare s velikih udaljenosti koje može izvoditi nova generacija bombardera, s novim krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama lansiranim s nosača zrakoplova. Ratna mornarica također sve više ulaže u razvoj podvodnih vozila bez ljudske posade, prema izvješću, koje citira Bloomberg News.

Plan bitke je među nizom novih inicijativa navedenih u reviziji vojne strategije SAD-a za iduće desetljeće ili dulje razdoblje. Novo izvješće daje najveći prioritet ratovima u Iraku i Afganistan, te borbi protiv terorizma drugdje, kao i pripremama za buduće prijetnje.

"To je uistinu ratni QDR. Po prvi puta on stavlja sadašnje sukobe na vrh financiranja, politike i prioritetnih programa", napisao je ministar obrane Robert Gates u popratnom pismu uz izvješće.

U izvješću se pridaje manji značaj, ali se ne odbacuje, dosadašnjoj doktrini da SAD mora biti sposoban istodobno voditi dva konvencionalna rata. Sada se u planiranje uključuju drugačiji scenariji, poput neregularnog rata, sukoba s pobunjenicima ili narkotrafikantima, pa čak i humanitarne katastrofe.

Ističe se potreba planiranja za široki spektar operacija, uključujući i sposobnost nanošenja poraza protiv "dvije sposobne države agresora".

Gates u pismu aludira na Kinu, govoreći o "programima vojne modernizacije u drugim zemljama", a u izvješću se ističe da Kina razvija "veliki broj" naprednih oružja, nove navalne podmornice, sustave protuzračne obrane dugog dometa, sposobnosti vođenje elektroničkog rata i drugo.

Kada je riječ o prijetnji Irana, govori se da ona dolazi od iranskih malih borbenih brodova u Perzijskom zaljevu, tihih podmornica i krstarećih projektila za napade na brodove.

Također se navodi da Iran osigurava bespilotne letjelice i ručne raketne bacače militantnim skupinama kao što je Hezbolah u Libanonu, te da od Rusije nastoji nabaviti proturaketni sustav S-300.

Pentagon ima oko 400,000 američkih vojnika stacioniranih u prekomorskim državama, uključujući i ratne zone. (hina/metro-portal)


01.02.2010. 10:50:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh