« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
UDAR NA NUKLEARNE CENTRE

SAD ima detaljno razrađen plan za napad na Iran

Poput Izraela, i SAD je objavio da razmatra mogućnost da vojnim napadom onemoguće iransku upotrebu obogaćena uranija za proizvodnju bombe, a plan udara je već razrađen

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Izrael

,

Iran

,

nuklearni program irana

,

vojni udar

Američki planovi mogućeg napada na Iran spremni su i ta je opcija "u potpunosti na raspolaganju", rekao je američki veleposlanik u Izraelu uoči nastavka razgovora službenog Teherana sa svjetskim silama koje ga sumnjiče da pokušava proizvesti nuklearno oružje, javlja Hina.

Poput Izraela, i Sjedinjene Države su objavile da razmatraju mogućnost da vojnim napadom onemoguće iransku upotrebu obogaćena uranija za proizvodnju bombe. Iran uporno tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku funkciju.

"Bilo bi bolje riješiti to diplomatskim pritiskom nego upotrebom sile", rekao je veleposlanik Dan Shapiro na radiju izraelske vojske. "Ali to ne znači da i ta opcija nije u potpunosti raspoloživa. Ne samo raspoloživa nego i spremna. Već je obavljeno nužno planiranje kako bi se provjerila njezina spremnost", rekao je Shapiro koji je izjavu za radio dao u utorak.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka sankcijama i pregovorima pokušavaju nagovoriti Iran da prestane obogaćivati uranij koji može proizvesti gorivo za nuklearne reaktore, medicinske izotope, a na višem stupnju obogaćenosti i fisilni materijal za bojeve glave.

Novi pregovori svjetskih sila s Iranom pokrenuti su prošli mjesec u Istanbulu i nastavljaju se u Bagdadu 23. svibnja.

Izrael, za kojeg se naširoko pretpostavlja da jedina bliskoistočna zemlja s nuklearnim arsenalom, osjeća se ugroženim mogućnošću da se njegov "najveći neprijatelj" također domogne takvog oružja i najavio je mogućnost preventivnih napada na Iran. Međutim, mnogi analitičari smatraju da samo Sjedinjene Države imaju vojnu moć za nanošenje trajne štete iranskom nuklearnom programu.

17.05.2012. 12:50:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  vladeta
  17.05.2012. 13:43
  Gospode pa kakav je ovo cinizam ? Neko ko vec poseduje takvo oruzje, a nije priznata nuklearna, sila ima cak i pravo njime da preti, a neko ko se etiketira da su njegove namere usmerene na takvoj proizvodnji nema cak ni teoriske sanse da to u dogledno vreme proizvede.No to nije bitno, bitno je da svetski mediji objave ono sto je bitno za interese Vasingtona i da da ih unapred osude i pripreme na sudbinu jugoslavije, iraka, libije....
 2. avatar
  mis
  17.05.2012. 20:48
  Dok je svijet glup i nikakav,
  neka ga satiru glupi ameri i oni misevi izraelci..
  treba nam ww3 ali zesci od proteklih, nuklearni!
  Nek kugla zemaljska olaksa od kukavica a nek se gazde ameri razbacaju po tudjoj imovini.
  A stvarno iz iskustva znam da je vecina amerikanaca bas glupa!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh