« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
blebetanje

Sabor završio raspravu o rebalansu

Rasprava je protekla u uobičajenim prepucavanjima vladajućih i oporbe, no ovaj put na sceni je bila A lista zastupnika s obje strane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Sabor rebalans proračuna

,

sabor rebalans

Saborska rasprava o trećem rebalansu proračuna, kojim se prihodi proračuna povećavaju za 1,38 milijardu kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna, završila je kasno sinoć tvrdnjama vladajućih da je riječ o najadekvatnijoj mjeri, dok iz oporbe navode kako treći rebalans ne dotiče ni jedan problem i kako će dovesti do kolapsa.

"Prijedlozi takvog rebalansa ne vode u željenom pravcu i zato želimo pokazati da je racionalizacija moguća, kao i veće uštede, i to bez novih poreza i nameta", kazao je Zoran Milanović navodeći da je SDP stoga podnio i nekoliko amandmana.

Rekao je da SDP očekuje ozbiljnu raspravu o proračunu za 2010. "ako Vlada do tada izdrži" napominjući kako se u EU slijedeće godine očekuje lagani gospodarski oporavak, dok za Hrvatsku prognoze nisu tako dobre.

Spočitnuvši oporbi da je u maratonskoj raspravi bilo najmanje riječi o proračunu i rebalansu, a najviše o prijevremenim izborima, Andrija Hebrang (HDZ) je ustvrdio da bi SDP-ov prijedlog o ukidanju 500 milijuna kuna Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zapravo značio ukidanje infrastrukturnih projekata i gubitak 20.000 radnih mjesta.

Smanjenje 500 milijuna kuna na intelektualnim uslugama, dodaje Hebrang, značilo bi pak zaustavljanje izrade planova i razvojnih projekata za ovu i slijedeću godinu.

"Oni koji su radili amandmane ne poznaju proračun", ustvrdio je ministar financija Ivan Šuker u završnoj riječi, navodeći da je SDP "promašio proračunske pozicije" što će, kako najavljuje, podrobnije objasniti kod odgovora na amandmane.

Dodao je i da bi sada bilo "krajnje nezobiljno" govoriti o projekcijama kad ih nitko u svijetu nema, no sigurno je, kaže Šuker, da će se oko proračuna za 2010. početi intenzivno konzultirati.

Nakon rasprave o rebalansu, na dnevnom redu je bio Konačni prijedlog zakona o izmjenama zakona o izvršenju državnog proračuna za 2009., o kojem nije bilo nikakve rasprave.

Hrvatski će Sabor nastaviti izvanrednu sjednicu raspravom o prijedlogu zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, najavio je kasno sinoć potredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Riječ je o tzv. kriznom porezu koji je još jučer, za vrijeme cjelodnevne rasprave o rebalansu proračuna, izazvao dosta polemika.

Tim se prijedlogom zakona predviđa, u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do kraja 2010., uvođenje dviju stopa poreza na plaće, mirovine i druge primitke: dva posto na one od tri do šest tisuća kuna, a četiri posto na one iznad šest tisuća kuna. Oporezivao bi se kompletan iznos plaća ili mirovina te drugih primitaka iznad tri tisuće kuna.

Izvor: Hina

28.07.2009. 00:56:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dancica
    28.07.2009. 10:56
    Ako stvarno nemamo onda se niti Vlada ne može voziti u BMW-ima i Mercedesima. Neka ih prodaju i kupe rabljene Škode. Nek malo stisnu svoje guze koje bi i na dijetu mogli baciti. Teško mi je povjerovati da nam je država siromašna kad nam Ministri imaju zaobline sa svih strana. Francuska je siromašna, njihov se predsjednik ruši od gladi u nesvijest. - e to je kriza. Dok ovo ne riješe ja im ne dam ni kune svoje plaće, ne moraju me niti zvati.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh