« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
DIPLOMATSKI SHOPPING

Neven Jurica pod istragom USKOK-a

Neslužbeno se doznaje da je Jurica pod istragom zbog tršenja diplomatskog novca u privatne svrhe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

USKOK

,

diplomacija

,

Neven Jurica

,

hrvatska misija pri UN-u

,

trošenje novca

USKOK je danas potvrdio kako od 14. srpnja vodi istragu protiv stalnog hrvatskog predstavnika pri UN-u Nevena Jurice. Glasnogovornik USKOK-a potvrdio je identitet Nevena Jurice budući da je protiv njega Ministarstvo vanjskih poslova već podnijelo kaznenu prijavu, a riječ je o javno-političkoj osobi pa za slučaj postoji interes javnosti.

Po izmjenjenom Zakonu o kaznenom postupku tijelo koje vodi istragu može odlučiti da određena dokazna radnja ili njezin dio može biti javan kada za to postoji interes javnosti, a nije u suprotnosti s interesima istrage. O detaljima istrage iz USKOK-a nisu željeli ništa precizirati, ali neslužbeno se doznaje da se istraga protiv Jurice vodi jer je za privatne svrhe trošio novac namjenjen diplomaciji.

Prema navodima HTV-a Neven Jurica je tijekom 2007. i 2008. godine podizao gotovinu i kupovao odjeću bez opravdanog razloga čime je državu oštetio za najmanje 700 tisuća kuna.

Saborski Odbor za vanjsku politiku danas je jednoglasno predložio predsjedniku Stjepanu Mesiću da dužnosti razriješi Juricu, koji je to osobno zatražio. Nezadovoljstvo radom veleposlanika Jurice u više navrata izrazio je i predsjednik Mesić, a o nenamjenskom trošenju proračunskog novca u hrvatskoj misiji pri UN-u pisali su i hrvatski mediji.

Neven Jurica trenutačno se nalazi u Zagrebu zbog bolesti, a sredinom lipnja Kontrolna služba Ministarstva vanjskih poslova nakon nadzora protiv njega je podnijela kaznenu prijavu. Uprava za financijsko-materijalne poslove toga ministarstva, koje je o slučaju izvijestilo nadležna tijela, utvrdila je nepravilnosti u poslovanju Stalne misije pri Ujedinjenim narodima.

Izvor: Hina

27.07.2009. 21:30:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh