« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
potrudili se

Sabor detaljno objasnio što nam uzima

Detaljno su nam objasnili što će nam i kako uzeti

(Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

krizni porez

Hrvatski sabor danas je izvanredno zasjedanje nastavio raspravom o uvođenju tzv. kriznog poreza kojim se kani oporezivati sve plaće, mirovine i druge primitke do kraja iduće godine.

Zakonom bi se uveo poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke te obustava usklađivanja mirovina prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, radi povećanja prihoda i smanjenja ukupnih rashoda u Državnom proračunu za ovu godinu.

Posebni porez po stopi od 2 posto plaćao bi se na ukupni iznos plaće, mirovine i druge primitke, ako je iznos veći od 3 tisuće kuna, a manji od 6 tisuća kuna, dok će se po stopi od 4 posto posebni porez plaćati na iznose veće od 6 tisuća kuna.

Očekuje se da će se provedbom zakona ostvariti dodatni prihod u državnom proračunu od oko 755 milijuna kuna ove godine, te oko 2,1 milijardu kuna u 2010.

Očekuje se i smanjenje rashoda državnog proračuna od oko 630 milijuna kuna.

Prijedlogom zakona želi se povećati prihode i smanjiti ukupne rashode državnog proračuna u trenucima gospodarske i financijske krize, čije posljedice osjeća i Hrvatska, rekao je državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo

"Cilj je javne financije uskladiti s realnim mogućnostima", rekao je i dodao da je porezna osnovica neto plaća, mirovina, odnosno dohodak.

O prijedlogu zakona raspravljaju saborski klubovi.

Izvor: Hina

28.07.2009. 10:42:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh