« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
HMMM...

Ruski rat podijelio G20

Najvažnije zemlje svijeta u New Delhiju nisu uspjele usvojiti osudu rata protiv Ukrajine - zbog blokade Rusije i Kine. Indija, koja predsjedava skupom, skreće pažnju na druga pitanja

Uspješno ih je posvađao...
Uspješno ih je posvađao... (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

G20

,

rat u Ukrajini

Najzanimljiviji susret na zasjedanju ministara vanjskih poslova G20 trajao je manje od deset minuta i održan je negdje u nekom hodniku u konferencijskom centru. Nitko ne zna što su točno američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov rekli jedan drugom, jer su se klonili kamera i mikrofona. 

Jedan Blinkenov suradnik rekao je nakon sastanka da je američki državni tajnik ruskom šefu diplomacije jasno stavio do znanja da će SAD podržavati Ukrajinu u njenoj obrani od Rusije onoliko dugo koliko je to potrebno.

Na njihovom prvom osobnom susretu nakon ruske invazije na Ukrajinu, Anthony Blinken je pozvao Sergeja Lavrova da ne suspendira novi START sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja. „Bilo je važno da se ove poruke prenesu osobno", rekao je američki diplomat u New Delhiju. Ali nije bilo pregovora ili bilo čega sličnog. 

Rusija zahtjeva ukidanje sankcija

Sergej Lavrov je svoje mišljenje iznio prije tog susreta, na plenarnoj službenoj sjednici G20. Kritiku Zapada ruskog agresorskog rata - vojne operacije, po Lavrovljevim riječima - nazvao je „licemjernom". Zapad je godinama naoružavao Ukrajinu, rekao je Lavrov. 

On je Rusiju predstavio kao žrtvu i pozvao na ukidanje sankcija zapadnog svijeta njegovoj zemlji, za koje je rekao da su nezakonite. 

„Mora se prekinuti svako kršenje međunarodne slobodne trgovine, intervencije na tržištu, proizvoljna ograničenja cijena i drugi pokušaji obezvređivanja tuđih mineralnih resursa", rekao je Lavrov, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Baerbock zahtjeva prekid rata

Za razliku od sastanka G20 prošle godine na Baliju u Indoneziji, ruski predstavnik je barem ostao u sali dok su drugi govorili. Pojedini sudionici su oštro napali Rusiju. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pokazala je što je to feministička vanjska politika koju je predstavila prije odlaska u Indiju - i direktno se obratila Sergeju Lavrovu: 

„Gospodine Lavrov, zaustavite ovaj rat! Prestanite kršiti naš međunarodni poredak! Zaustavite bombardiranje ukrajinskih gradova i civila! Put prema miru je kristalno jasan: ako Rusija danas povuče svoje trupe, onda više neće biti rata." 

Nakon toga, Annalena Baerbock je novinarima rekla da je ruska strana izgleda shvatila da „prvo iznošenje lažnih tvrdnji, a zatim odlazak" nije dobra strategija. Na sastanku na Baliju Sergej Lavrov je otišao kada je krenula kritika na račun Rusije.

Rusija i Kina blokirale zajedničku deklaraciju

Rusija i Kina nisu pristale na zajedničku završnu deklaraciju G20 koja bi sadržavala osudu rata protiv Ukrajine, kao i na sastanku ministara financija G20 prije tjedan dana. 

Sergej Lavrov nije potpuno izoliran u okviru G20. Pored kineskog ministra vanjskih poslova, on se sastao i s indijskim domaćinom i drugim ministrima s kojima je vodio bilateralne razgovore. 

Indija, Južna Afrika i Brazil pozivaju da se ne dozvoli da rat u Europi - koji vide samo kao „ukrajinsku krizu" - u potpunosti blokira rad G20. 

Indija želi posredovati i traži reformu UN-a

Predsjedavajuća Indija se zapravo htjela baviti globalnom opskrbom hranom, smanjenjem siromaštva, lancima opskrbe i zaštitom klime. 

Indijski premijer Narendra Modi je u video poruci ministrima vanjskih poslova pozvao na suradnju unatoč sukobima: „Sastajemo se u vrijeme dubokih globalnih podjela. Svi imamo svoje stavove o načinu prevladavanja napetosti. Ipak, kao vodeća gospodarstva imamo i odgovornost za sve one koji nisu ovdje." 

Nije to bilo prvi put da se indijski premijer pokušao predstaviti kao lider zemalja tzv. „globalnog juga". Svjetski poredak koji je nastao prije osam desetljeća je propao, rekao je Modi. Taj poredak nije spriječio ratove ni doveo do međunarodne suradnje.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, koji je vodio sastanak u New Delhiju, bio je još konkretniji i još jednom pozvao na reformu UN-a: „Globalni procesi donošenja odluka moraju se demokratizirati ako želimo da poredak opstane. Što duže čekamo, multilateralizam će biti manje kredibilan."

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang se pak izjasnio za zadržavanje postojećeg sustava Ujedinjenih naroda. Kina je jedna od pet država s pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a, zajedno sa SAD-om, Rusijom, Velikom Britanijom i Francuskom. Indija i Kina se natječu za regionalnu prevlast u Aziji.

Napetost odnosa između SAD-a i Kine osjetila se u mnogim govorima u New Delhiju. Mnogi zapadni diplomati vide formiranje dva bloka - Rusija i Kina na jednoj strani, a SAD sa svojim zapadnim saveznicima na drugoj strani. Indija je u sredini, pokušavajući održati dobre veze i s Moskvom i s Washingtonom, držeći Peking na odstojanju.

Samit G20 u rujnu

Claudia Schmucker, voditeljica Centra za geopolitiku, geoekonomiju i tehnologiju u Njemačkom vijeću za vanjske odnose (DGAP), nije iznenađena što se sudionici ovog sastanka G20 nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkih izjava. „To je bilo i za očekivati u sadašnjem geopolitičkom kontekstu. Po mom mišljenju, važna je svaka vrsta razgovora. Što je više dijaloga na ovim neformalnim sastancima, to bolje", rekla je ona za DW.

S obzirom na vidljivi duboki jaz na ovom sastanku ministara vanjskih poslova, moguće je naslutiti kako će biti na samitu šefova država i vlada G20, koji bi se u rujnu također trebao održati u New Delhiju. 

Claudia Schmucker je vrlo pesimistična kada se radi o zajedničkom napretku, ako ruski rat protiv Ukrajine još bude potrajao. Ali ona također kaže: „Svi samo gledamo da vidimo postoji li osuda Rusije u G20. Ali postoje brojna druga pitanja o kojima G20 također raspravlja: održivi lanci opskrbe, zelena ekonomija i pitanje hrane. Tu se i dalje radi bez ovih fundamentalnih razlika. Zato i dalje mislim da G20 kao format ima smisla." Ona također predviđa da će Indija i dalje pokušavati igrati posredničku ulogu.

G20 je neformalna skupina kao predstavlja oko 80 posto globalne gospodarske proizvodnje, a čine ju EU, SAD, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Turska, Saudijska Arabija, Indija, Rusija, Indonezija, Kina, Japan, Južna Koreja, Južna Afrika i Australija.

Piše: Bernd Riegert/DW
05.03.2023. 08:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.03.2023. 10:49
    rusija igra igru
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh