« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DEMOKRATSKA ZEMLJA?

Ruska policija rastjerala prosvjedni skup oporbe

Sudionike oporbenog prosvjednog skupa u Moskvi rastjerale su snažne redarstvene snage koje su uz uporabu sile privele tridesetak osoba

Ruska policija
Ruska policija (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Rusija

,

oporba

Prosvjednici kojih je, po ocjeni novinara agencije France Presse na licu mjesta, bilo pedesetak, nisu imali puno vremena da na skupu osude politiku ruskih vlasti i moskovskog gradonačelnika.

Nekoliko stotina pripadnika specijalnih policijskih postrojba s petnaestak vozila, pojačani snagama ministarstva unutarnjih poslova s desetak vojnih kamiona parkiranih u obližnjoj ulici poslani su na lice mjesta.

Prosvjedni skup koji se trebao održati ispred moskovske gradske vijećnice na Tverskoj ulici, jednoj od glavnih prometnica u prijestolnici koja vode prema Kremlju, nije dobio dozvolu za održavanje, što je najčešće slučaj.

Kako navodi radio Eho Moskve, uhićeno je tridesetak osoba. Jedan od organizatora, vođa Lijeve fronte Sergej Udaljcov uhićen je odmah po dolasku, izvijestile su agencije, kao i Konstantin Kosjagin, predstavnik pokreta Strategija 31 koja se zauzima za poštovanje 31. članka ustava o slobodi okupljanja.

Pedesetak osoba prosvjedovalo je u nedjelju i u Sankt Peterburgu, javlja Interfax. Prosvjede ruske oporbe policija najčešće rastjeruje zadnjih godina. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je na međunarodnom forumu u Jaroslavlju, čije je snimke televizija objavila u nedjelju navečer, da je Rusija doista "demokratska zemlja". (hina/metro-portal)

12.09.2010. 23:26:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh