« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SLUŽBENI IZVJEŠTAJ

J. Koreja odgovornost za potapanje korvete pripisuje S. Koreji

Izvješće južnokorejskog ministarstva obrane na upućuje na rezultat međunarodne istrage u koje su mnogu sumnjali

Južnokorejski brodovi
Južnokorejski brodovi (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

snimanje pornića

Južna Koreja objavila je u ponedjeljak cjelovito izvješće o potapanju južnokorejske korvete u kojemu odgovornost za to pripisuje Sjevernoj Koreji, želeći tako ukloniti "neutemeljene" sumnje. Korveta Cheonan potonula je 26. ožujka nakon jednog od najtežih incidenata od prekida korejskog rata, u kojemu je život izgubilo 46 južnokorejskih mornara.

Međunarodna istraga je koncem svibnja zaključila da je potapanje uzrokovao torpedo ispaljen sa sjevernokorejske podmornice, ali komunistička Sjeverna Koreja i dalje odbacuje sve optužbe.

Cjelovito izvješće južnokorejskog ministarstva obrane na 300 stranica upućuje na rezultat međunarodne istrage po kojemu je korvetu doista potopio sjevernokorejski torpedo. No mnogi Južnokorejci su sumnjičavi prema zaključcima međunarodnog istražnog povjerenstva.

Po anketi Instituta za mir sveučilišta u Seulu, tek tri od deset Južnokorejaca imaju povjerenja u zaključke međunarodne istrage u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz SAD-a, Švedske, Australije, Velike Britanije i Južne Koreje.

Ovo izvješće u kojemu se iznose tehnički podatci i dokazi u prilog tezi o torpediranju objavljeno je kako bi "Korejce i međunarodnu zajednicu upoznalo s istinom i uklonilo svaki nesporazum i sumnju", komentiralo je ministarstvo obrane.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 08:55:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh