« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OBLJETNICA PUČA

Trinaest osoba ozlijeđeno u neredima u Čileu

251 osoba je uhićena u Čileu, u različitim izgredima koji su obilježili 37. obljetnicu državnog udara što ga je organizirao Pinochet

Čile
Čile (Youtube)
Više o

Čile

,

Augusto Pinochet

,

ozlijeđeni

,

dijeta dr. Amen

Devetorica policajaca su ozlijeđena u Santiagu, u sukobima s prosvjednicima koji su načinili materijalnu štetu i podigli barikade na više mjesta u prijestolnici, izvijestila je policija dodajući da su neki policajci pogođeni iz lovačkog oružja.

Još četiri osobe su lakše ozlijeđene hicima iz vatrenog oružja, po istom izvoru. U nedjelju ujutro prosvjednici su uništavali barove i restorane u prijestolnici, blokirali su nekoliko ulica paleći barikade od automobilskih guma i drveta, javile su mjesne vlasti. Slični izgredi dogodili su se i u drugim gradovima u zemlji.

Usto, 135.000 kućanstava u Santiagu ostalo je bez električne energije pošto su lanci bačeni na dalekovod uzrokovali kratki spoj. Pedeset devet uhićenih su malodobnici, navode vlasti. Načelnik policije u Santiagu, general Jose Miguel Ortega rekao je pak da je nedjelja bila razmjerno mirna u odnosu na ranije godine.

Dana 11. rujna 1973. general Pinochet je izveo državni udar protiv Salvadora Allendea koji se ubio, ne želeći se predati. U 17 godina diktature (1973.-1990.) ubijene su i nestale 3.000 ljudi. Pinochet, protiv kojega se vodilo nekoliko sudskih postupaka, umro je 2006. ne dočekavši presudu. (hina/metro-portal)

12.09.2010. 22:43:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh