« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STANOVITO ZATOPLJENJE

Rusija uspostavlja pune diplomatske odnose s Vatikanom

Dmitrij Medvedev je od ministarstva vanjskih poslova zatražio da predstavništva podigne na razinu apostolske nuncijature i veleposlanstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Rusija

,

Dmitrij Medvedev

,

Katolička crkva

,

Sveta Stolica

,

veleposlanstvo

,

Ruska pravoslavna crkva

Rusija je odlučila uspostaviti pune diplomatske odnose sa Svetom Stolicom podignuvši svoje predstavništvo na razinu veleposlanstva, priopćio je u četvrtak Kremlj nakon susreta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i pape Benedikta XVI. u Vatikanu.

"Predsjednik Medvedev obavijestio je papu Benedikta XVI. da je potpisao uredbu o uspostavi punih diplomatskih veza sa Svetom Stolicom", rekla je novinarima glasnogovornica ruskog predsjednika Natalija Timakova.

"Zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da provede pregovore o uspostavi odnosa i da predstavništva podigne na razinu apostolske nuncijature i veleposlanstva", dodala je.

Dvije zemlje su od 1990. razmjenjivale samo predstavnike koji nisu imali status veleposlanika.

Novi zamah u diplomatskim odnosima događa se u času kada se čini da veze Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve, napete zadnjih godina, doživljavaju stanovito zatopljenje, pošto je u veljači za patrijarha imenovan Kiril koji je dugo obnašao dužnost glavnog diplomata Pravoslavne crkve.

Nakon višegodišnje napetosti i redovitih optužaba bivšeg ruskog patrijarha Aleksija II. da Katolička crkva u Rusiji provodi prozelitizam, sada više nije nemoguć susret pape Benedikta XVI. i patrijarha Kirila. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 21:44:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Hoteli
    27.01.2010. 20:49
    super za njih
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh