« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
SLUŽBENO

NATO i Rusija obnavljaju suradnju

Premda stare nesuglasice ovime neće biti riješene omogućit će se uvođenje novih sektora suradnje, poručili su ruski diplomati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

NATO

,

OESS

,

Rusija

,

Vijeće NATO-Rusija

NATO i Rusija odlučili su obnoviti suradnju tako što će u petak prihvatiti tri dokumenta u tu svrhu u prigodi prve službene sjednice ministarskog vijeća Sjevernoatlantskog saveza i Moskve nakon svađe zbog Gruzije u ljeto 2008., objavili su u četvrtak diplomati Saveza.

"Dali smo u četvrtak zeleno svjetlo trima dokumentima, o reformi ustroja Vijeća NATO-Rusija, o programu rada za 2010. i o zajedničkoj analizi današnjih strateških prijetnja i izazova" s kojima su sučeljeni i Moskva i Zapad, rekao je jedan od tih diplomata.

"Dokumenti će se potvrditi u petak", na susretu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova s kolegama iz 28 zemalja NATO-a, dodao je.

"Zahvaljujući reformi, ustroji Vijeća postat će prilagodljiviji" i omogućiti "uvođenje novih sektora suradnje", istaknuo je, ne navodeći potankosti.

"Premda to ne rješava naše stare nesuglasice" s Moskvom o pitanjima kao što je proširenje NATO-a, "omogućit će jačanje Vijeća NATO-Rusija koje će postati uspješnije oruđe za konkretnu suradnju i politički dijalog", dometnuo je.

Pregovori su do kraja bili neizvjesni, jer su "Rusi unijeli amandmane u zadnji čas, ali ih je Zapad prihvatio", po istom diplomatu.

No "Rusi se nisu uspjeli izboriti za posebnu skupinu za Afganistan koju su htjeli, već za podskupinu u nadležnosti veće radne skupine za vojnu i operativnu suradnju", kazao je.

Ipak, NATO-ovi ministri vanjskih poslova reći će u priopćenju da "Savez može pregovarati o europskoj sigurnosti u okviru Vijeća NATO-Rusija, ali što se tiče prijedloga ruskog predsjednika Medvedeva, oni će se izložiti tijekom rasprava u OESS-u".

Rusija je na ministarskoj sjednici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ateni ovog tjedna iznijela prijedlog Ugovora o europskoj sigurnosti o kojemu je Medvedev prvi put govorio u lipnju 2008. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 22:43:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh