« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
BLISKI ISTOK

Rusija, Sirija i arapski mediji

U arapskim medijima se intenzivno raspravlja o ciljevima ruske intervencije u Siriji. Upozorava se na moguće posljedice Putinovih planova koje bi mogle zahvatiti regiju

Rusi razvaljuju sve protivnike Assada
Rusi razvaljuju sve protivnike Assada (Arhiva)
Više o

Rusija

,

Sirija

,

zračni napadi

Zračni napadi, a uskoro možda i kopnene trupe spremne na borbu, rakete iz Kaspijskog mora: Rusija podržava Asadov režim svim snagama. No, hoće li to doprinijeti smirenju stanja u Siriji? To nije sigurno, navodi televizija Al Arabija, naprotiv: Rusija bi mogla u Siriji polomiti zube. "Potpuno neovisno od svih poziva na džihad Rusiji će u Siriji izgubiti - onako kako su se tamo već nasukali Hezbolah i Iranci." Čak ni masovni angažman, navodi Al Arabija, ne može promijeniti stanje: "Rusi pokušavaju spasiti režim koji je na rubu propasti."

Čak i ako bi Asad preživio politički, nejasno je kako bi s Rusijom išlo dalje, piše list Al Hayat. Ovaj list sumnja da bi se situacija mogla promijeniti na bolje. List ne vjeruje ni ruskim uvjeravanjima. "Rusi tvrde da ne žele dopustiti da Sirija postane druga Libija - kao da je situacija u Siriji bolja nego i Libiji."

Sjećanja na rat u Čečeniji

Stanje u dogledno vrijeme neće biti bolje, navodi se na web-stranici "Al Araby al-Jadeed". Ovaj portal podsjeća na drugi čečenski rat u kojem je Putin stanovništvo u gradu Groznom "desetkovao". "Danas Putin u Siriji pokazuje isti mentalitet." Taj mentalitet ne ruši samo Siriju, već ima mnogo dalekosežnije posljedice: "Intervencijom Rusija ne dobiva protiv sebe samo Sirijce. Oni će ubuduće Rusiju promatrati kao neprijatelja. I arapski i islamski svijet će se okrenuti protiv Rusije - upravo onako kako se to dogodilo tijekom rata u Afganistanu."

Intervencijom je Rusija nanijela štetu i sebi kao pregovaraču, konstatira ovaj portal. "Ipak više nema pregovora, jer Rusija je svojom intervencijom pokopala i ženevske mirovne pregovore."

Rusija je situaciju u Siriji učinila još kompliciranijom koja je to ionako bila, uvjeren je list "Sharq al-Awsat". U ovoj intervenciji nedostaje svako uvjerljivo promišljanje, smatra ovaj list. Ostatak svijeta naravno nije bespomoćan, piše list i predlaže uvođenje zone zabrane letenja. Pri tome prije svega vidi obvezu SAD-a: "Najmanje što bi SAD - koji je donedavno bio najvažnija svjetska sila - mogao učiniti je da u tome sudjeluje. To bi doprinijelo i tome da se spasi ono što je preostalo od američkog međunarodnog ugleda nakon njihove strašne pasivnosti u Siriji."

Opasnost od regionalnog rata

To bi SAD trebao učiniti i zbog toga što Irak sve više traži blizinu Rusije, piše "Al Quds al-Arabi". No ovaj list upozorava i na to da bi proces na taj način mogao postati još kompliciraniji. Postoji naime opasnost da konflikt time poprimi veće dimenzije. Jer nakon Sirije bi se SAD i Rusija mogli sukobiti i u drugim zemljama, poput Jemena. Angažman tih dviju zemalja je sve drugo samo ne pozitivan, piše Al Quds: "Američka i ruska nazočnost će i dalje zabrinjavati regiju - čak i ako na budućnost regije bude utjecala samo uvjetno. Ali, utjecat će zacijelo tako da će postizanje rješenja biti još teže", piše Al Quds al-Arabi.

Piše: Kersten Knipp/DW
11.10.2015. 13:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh