« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NAPOKON, VJEROJATNO...

Rusija i SAD nadomak konačnog dogovora o START-u

Ostalo je dogovoriti što će se predložiti predsjednicima država, uključujući i datum i mjesto za potpis dokumenta, poručili su Clinton i Lavrov

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

sporazum START

,

nuklearno razoružanje

Rusija i SAD su nadomak konačnog dogovora o novom sporazumu o nuklearnom razoružanju START, izjavili su u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Blizu smo dogovora i nadamo se da će pregovarači ubrzo objaviti kraj svog posla", kazao je Lavrov, a prenosi AFP. Po njegovim riječima, sada se treba dogovoriti što će se predložiti predsjednicima država, uključujući i datum i mjesto za potpis dokumenta.

Clinton je kazala da je napredak o novom START-u "ogroman" te da rezultati posljednjeg kruga pregovora daju naslutiti da će ubrzo doći do konačnog dogovora.

Ruski i američki pregovarači u zadnjih šest mjeseci redovito se sastaju u Ženevi radi izrade novog dokumenta, koji će zamijeniti START 1 kome je mandat istekao 2009. godine, temelja za "oživljavanje" veza dvaju bivših neprijatelja iz doba hladnoga rata, za koje se zauzimaju predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev nakon godina "hladnog mira" za mandata Georgea W. Busha.

Clinton nije, međutim, propustila izraziti nezadovoljstvo odlukom Rusije da će sredinom 2010. pokrenuti prvi reaktor nuklearne elektrane u iranskom Bušeru, ocijenivši takvu odluku "preuranjenom".

Lavrov je uzvratio da je Bušer ključan za održavanje nazočnosti UN-ove Agencije za atomsku energiju (IAEA) u Iranu.

Sama gradnja elektrane službeno je završena u veljači, ali prije početka rada potrebno je tehničko ispitivanje opreme.

Reuters podsjeća da je gradnju elektrane u Bušeru pokrenula njemačka tvrtka Siemens prije Revolucije 1979. godine. Gradnja je zatim obustavljena nakon početka rata Irana i Irak 1980. Rusija je nastavila projekt 1994. godine.

Svrha dvodnevnog posjeta američke državne tajnice Rusiji službeno je sjednica koju će u petak u Moskvi održati Kvartet za Bliski istok (EU, Rusija, UN i SAD), simbol međunarodne potpore izraelsko-palestinskom mirovnom procesu koji se napokon obnovio. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 19:49:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh