« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VAŽNA OBAVEZA

Obama odgodio protokolna putovanja zbog zakona o reformi zdravstva

Američki predsjednik odgodio je posjet Indoneziji i Australiji do lipnja kako bi radio na donošenju zakona o reformi zdravstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

zakon o reformi zdravstva

"Predsjednik jako žali zbog odgode. No, donošenje zakona o reformi zdravstvene skrbi od ogromne je važnosti, i predsjednik je odlučan tu bitku pratiti do kraja", rekao je Gibbs.

Gibbs je kazao da je Obama telefonski razgovarao s australskim premijerom Kevinom Ruddom, te da je on pokazao razumijevanje za razloge odgode posjeta, jednako kao i indonezijska vlada.

Obama je prvotno trebao krenuti u jednotjedni posjet Indoneziji, Guamu i Australiji u četvrtak, no polazak je pomaknut za nedjelju, zbog izglasavanja ključnog zdravstvenog zakona u Predstavničkom domu Kongresa.

Kako je glasovanje o zakonu o reformi zdravstva sada predviđeno za nedjelju poslijepodne, Bijela kuća je odlučila odgoditi planirani posjet za lipanj.

Nakon što je nestranački Kongresni odbor za proračun (CBO) u četvrtak objavio izvješće prema kojem će provedba zakona o reformi zdravstva koštati 940 milijardi dolara u idućih 10 godina, te smanjiti proračunski deficit za 130 milijardi dolara, znatno su se povećali izgledi da demokratska većina u Predstavničkom domu izglasa zakon, unatoč ogorčenom otporu oporbenih republikanaca i industrije osiguranja.

Prema posljednjim informacijama demokratima nedostaje samo pet glasova do potrebnih 216 glasova za donošenje zakona.

CBO također predviđa da će u razdoblju od 2020. do 2029. godine zakon omogućiti smanjenje proračunskog deficita za dodatnih 1200 milijardi dolara, te omogućiti zdravstveno osiguranje za dodatnih 32 milijuna stanovnika, ili 95 posto legalne populacije.

Trenutačno je u SAD-u oko 47 milijuna ljudi bez zdravstvenog osiguranja, a nakon prihvaćanja zakona nesigurani bi ostali uglavnom ilegalni useljenici, čiji se broj procjenjuje na oko 12,7 milijuna. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 20:09:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh