« Glazba
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
TJEDAN IZRAELA

Rubinstein Klezmer Project u Mimari

Svoju glazbu vole nazivati Multi Etno Art, jer predstavlja novi glazbeni pravac koji po prvi put kombinira raznorodne stilske elemente

Rubinstein Klezmer Project
Rubinstein Klezmer Project (Menart)
Više o

Mimara

,

koncert

,

Rubinstein Klezmer Project

,

Tjedan Izraela

U okviru Tjedna Izraela, hrvatskoj publici predstavit će se jedna od najzanimljivijih klezmer grupa današnjice - Rubinstein Klezmer Project - predvođena violinističkim virtuozom Ya'akovom Rubinsteinom!  

Iako se danas malo kulturno-glazbenih projekata može pohvaliti činjenicom kako im je posljednjih dana internetska stranica  bila metom napada hakera,

to je sa www.rubinsteinklezmerproject.com bio slučaj pa je ona direktno upućivala na web-stranicu Lady Gage!? No Rubinstein Klezmer Project daleko je više od toga!

Rubinstein Klezmer Project čine Izraelac Ya'akov Rubinstein (violina), hrvatski Židov Thomas Yehuda Martinčević Kolonomos (glasovir) i bošnjački Musliman Almir Mešković (harmonika). Sreli su se u Norveškoj 2010.godine, a počeli zajedno muzicirati u proljeće 2011., od kada svojom glazbom očaravaju publiku na mnogobrojnim gostovanjima diljem Europe i Skandinavije!

Ovo može zvučati kao početak dobre šale ili u najgorem slučaju objava rata, ali srećom nije ni jedno od to dvoje. Radi se o glazbenom putovanju tri prijatelja koji ispunjavaju vlastiti san i tu počinje priča o Rubinstein Klezmer Projectu.", napisali su o sebi na svojim internetskim stranicama.

Svoju glazbu vole nazivati Multi Etno Art, jer predstavlja novi glazbeni pravac koji po prvi put kombinira stilske elemente istočno-europskog klezmera i srednje-europskih jidiš balada s elementima sefardskih romansa, balkanskog melosa i bosanskog sevdaha. To je također vrlo hrabar glazbeni iskorak u klezmeru s obzirom na jedinstveni spoj violine, harmonike i glasovira, osobito kada je riječ o tradicionalnoj židovskoj glazbi.   

Rubinstein Klezmer Project možete poslušati OVDJE.

Zanimljivost vrijedna svake pozornosti je da će izvrsni Ya'akov Rubinstein, 27. studenog, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti ekskluzivno zasvirati na raritetnoj KING GUARNERI violini, koja datira još iz 1735., a izradio ju je Giuseppe Guarneri del Gesù, najpoznatiji član glasovite obitelji graditelja violina!

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti donacijom Zlatka Balokovića postala je vlasnicom Violine King koja je zbog svojih iznimnih umjetničkih karakteristika svrstana među devet najznačajnijih uradaka talijanskog graditelja violina.

(Događaj je zatvorenog tipa za uzvanike Tjedna Izraela u Zagrebu.)

Ulaznice za Rubinstein Klezmer Project od danas su u prodaji na blagajni Muzeja Mimara, u Židovskoj općini Zagreb i u Koncertnoj direkciji Zagreb, a mogu se kupiti i internetskim putem na www.entrio.hr po cijeni od 50 kuna ili 40 kuna za umirovljenike i studente!

Ne propustite ovaj fantastični trio!

Informacije o programu Tjedna Izraela potražite na:

www.tjedan-izraela.org

Uživajmo zajedno u Tjednu Izraela - središnjem zagrebačkom kulturnom događanju u studenom!

08.11.2012. 14:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  silver ferman
  11.11.2012. 00:59
  good music B'H
 2. avatar
  Željko Weiss
  11.11.2012. 06:43
  Kada se bude imalo više razumijevanja , možete računati na prisustvo moje malenkosti !

  Željko Weiss
  ex predsjednik Židovske općine Virovitica
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh