« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KAD SVE OSTALO ZAKAŽE

Rolfing - najbolje rješenje za neizdrživu bol

Terapija vezivnog tkiva, poznata kao Rolfing, može biti vrlo bolna i neugodna, ali nakon nje bol, umor i stres nestaju i to doslovno rukom odnešeni

Rolfing - najbolje rješenje za neizdrživu bol
Rolfing - najbolje rješenje za neizdrživu bol (Shutterstock)
Više o

terapija

,

bol

,

masaža

,

akupunktura

,

mišići

,

što žene žele

Ako vas muči napetost mišića i konstantna bol, a Reiki, akupunktura, joga i ostali tretmani ne pomažu, možda vam je potreban Rolfing - vrsta intenzivne masaže koja je toliko bolna da je mnogi posprdno nazivaju prostim mazohizmom. Rolfing je bio vrlo popularan u 1970-ima, ali u posljednje vrijeme u svijetu, ponajviše u SAD-u, doživljava lagani preporod. Zanimljivo je da se na njega odlučuje sve veći broj mladih ljudi, ali to je donekle i razumljivo jer im je joga prestala biti zanimljivom. Mladi danas traže intenzivnije načine i metode za opuštanje od stresnog suvremenog života. Rey Allen Iz New Yorka koji obavlja Rolfing, da se tako izrazimo, rekao je jednom prigodom za The New York Times kako se o tretmanu vijest širila usmenom predajom. On sve veću popularnost masaže danas pripisuje internetu. Allen navodi kako je više od polovice njegovih klijenata u 20-im godinama.

Za one koji se po prvi put susreću s Rolfingom spomenimo kako je masaža (preciznije bi možda bilo reći manualna terapija vezivnog tkiva) dobila ime po Idi Rolf, biokemičarki iz New Yorka koja je proučavala alternativne metode tjelovježbe i oporavljanja tijela još početkom 1920-ih. Umrla je 1979. u 82. godini. Dr. Rolf iznijela je teoriju da tjelesna bol i neugoda nastaju zbog neravnoteže u držanju tijela, njegove uspravnosti i strukture općenito. Ta neravnoteža posljedica je gravitacije, vremena i naučenih reakcija mišića i ovojnice ili vezivnog tkiva (lat. fascia) koje sve drži na okupu. Rolfing je metoda kojom dolazi do restrukturiranja i mišića i ovojnice. Za razliku od kiropraktike (koja je fokusirana na kosti) i terapeutske masaže (fokusirana na mišiće), Rolfing se usmjerava na manipulaciju fascie. Upravo zato se i smatra agresivnom metodom, katkada i vrlo bolnom.

Fascia je vrlo tvrdoglav materijal u tijelu. Rolferi prstima i dlanovima 'bodu' i gnječe tijelo pacijenta, izvijaju im ligamente i na njih se oslanjaju laktima kako bi im opustili ligamente i tetive. Pacijenti u međuvremenu trebaju hrabrosti, odvažnosti i izdržljivosti da sve to podnesu tijekom jednosatne sesije. Sat vremena, barem u SAD-u, može stajati i do 150 dolara. Brojni su slučajevi u kojima nijedan kiropraktičar ili klasični masažer nije uspio postići ono što postižu Rolferi. A pozitivni rezultati navodno dulje i traju. Međutim, precizne podatke o pretežnosti Rolfinga teško je pronaći. Institut za strukturalnu integraciju Rolf, kojeg je osnovala sam dr. Rolf 1971. godine kako bi se pri njemu educirali i certificirali novi praktikanti, zabilježio je znatan porast intersa za Rolfing što se očituje u većem broju studentskih upisa u njegovom sjedištu u Boulderu u Coloradu.

O neobičnoj metodi opuštanja govorio je i sad već legendarni Dr. Mehmet Oz, stalni gost The Oprah Winfrey Showa, koji napominje da je Rolfing sve popularniji upravo zato što „javnost sve više primijećuje kako lijekovi protiv bolova često ne daju željene rezultate".

Dr. Oz kaže da je Rolfing na neki način produžetak joge - joga se također temelji na naprezanju tetiva koje se istežu do točke neugode (ne preko nje) što ljudi u biti rade sami uz prisutnost instruktora; u Rolfingu stvari nisu puno drugačije. Razlika ja u tome što vas do točke neugode istezanjem ligamenata i tetiva dovode drugi, a ne vi sami.

08.10.2010. 10:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh