« Život
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Roditelji priznali da ne vole svu djecu jednako

Iako roditelji to teško priznaju obitelji i prijateljima, istraživanje pokazuje da ipak favoriziraju jedno dijete u odnosu na druge

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (FreeDigitalPhotos)
Više o

djeca

,

roditeljstvo

,

odgoj djece

,

roditelji

Novo kanadsko istraživanje pokazalo je da što se stil odgoja djece iz iste obitelji više razlikuje, to će on biti negativniji na utjecaj na psihičko zdravlje svih članova obitelji.

"Ovo otkriće je veliko iznenađenje", kaže Jenny Jenkins, profesorica primijenjene psihologije i ljudskog razvoja na Sveučilištu u Torontu i vođa ove studije. "Očekivali smo da takozvanodiferencijalno roditeljstvo utiče samo na dinamiku između roditelja i djece. Međutim, pokazalo se da ono djeluje na cijelu obitelj".

"Diferencijalno roditeljstvo" zapravo je uljepšan naziv za ono što zapravo predstavlja favoriziranje jednog djeteta u odnosu na drugo. 

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Razvoj djeteta" trajalo je četiri godine. Za to vrijeme praćeno je 400 kanadskih obitelji metodom anketa i neposrednog opažanja. 

Prof. Jenkins i njezin tim otkrili su da su djeca roditelja koja nisu svoju djecu tretirali jednako imala više problema s pažnjom i društvenim odnosima koji se nastavili i u odrasloj dobi.

Istraživači su otkrili da je diferecijalno roditeljstvo povezano s još nekim faktorima kao što su siromaštvo, mentalne bolesti i povijest zlostavljanja u porodici.

Jednako tako, istraživanje je pokazalo da su majke koje su bile pod dužim emocionalnim i financijskim stresom rjeđe bile pravedne prema svojoj djeci. 

13.02.2013. 13:18:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    retti
    13.02.2013. 14:21
    živa istina mene mater nemože smislit, dok brata drži ko sultana , hahahaha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh