« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
GENERACIJA BRZE HRANE

Roditelji oprez: Čips, keksi i pizza smanjuju IQ vaše djece

Istraživači upozoravaju kako brza hrana može nanijeti trajnu štetu dječjem mozgu

Najkritičnije razdoblje je do treće godine života
Najkritičnije razdoblje je do treće godine života (Shutterstock)
Više o

djeca

,

pizza

,

mozak

,

čips

,

brza hrana

,

kvocijent inteligencije

Naime, djeca koja konzumiraju mnogo čipsa, grickalica, keksa i pizze, prije nego što navrše 3 godine života, imaju niži kvocijent inteligencije pet godina kasnije, pokazuje studija. Razlika može biti do 5 IQ bodova u usporedbi s djecom koja su imala zdraviju prehranu baziranu na voću, povrću i domaćoj kuhanoj hrani. No čak i ukoliko se prehrana takve djece kasnije poboljša, to bi moglo biti prekasno, jer štetni efekti mogu ostati cijeli život.

Ovo je prva studija koja je istražila direktnu vezu između prehrane male djece, te njihovih intelektualnih sposobnosti. Projekt Sveučilišta Bristol uzeo je u obzir faktore poput socijalnog statusa, dojenja, odgoja i dobi. Istraživači su također uračunali utjecaj kućnog okruženja, npr. pristup igračkama i knjigama. Navode kako je dobra prehrana ključna tijekom prve tri godine života, kada se mozak najbrže razvija. Mala djeca koja konzumiraju hranu bogatu mastima, šećerima te s manjkom vitamina i hranjivih tvari riskiraju blokadu razvoja mozga.

Istraživanje je provedeno na 4,000 djece. Roditelji su ispunjavali upitnike o prehrani djece u dobi od 3, 4, 7 i 8 godina. Otkrivena su tri najčešća tipa prehrane: ona bogata mastima i šećerima, tradicionalna prehrana bazirana na mesu i povrću, te kvalitetna prehrana bazirana na salatama, voću i povrću.

"Ovi rezultati ne znače kako djetetu nikad ne smijete dati gazirano piće, čips ili pizzu, ali takva hrana ne smije dominirati. Mala djeca trebala bi jesti normalnu hranu, pripremljenu kod kuće, no problem je što roditelji imaju sve manje vremena da spremaju takvu hranu, pa cijele obitelji tako završavaju u McDonaldsu", dodaje dr. Pauline Emmanet, koja je radila na istraživanju.

08.02.2011. 15:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    08.02.2011. 16:11
    pa koji će im k... IQ?
  2. avatar
    xena
    08.02.2011. 17:13
    fuj. mislim da su otrovi i u hrani za bebe iz flašica. kaj je mamama teško skuhat malo povrća ili izmikast bananu s malo keksa. to je bar prirodno i vidiš kaj stavljaš unutra.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh