« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZOO ROBOTIKA

Žohari inspiracija za robote budućnosti

Ove nevjerojatne životinjice kreću se zapanjujuće brzo i stabilno zbog čega predstavljaju vrlo interesantan izvor ideja za stručnjake iz robotike

Žohari
Žohari (Deviantart)
Više o

roboti

,

robotika

,

žohari

Upitajte bilo koga tko je bar jednom pokušao zgnječiti žohara o tome koliko su izdržljive te životinjice. prije svega, vrlo su preciznih i brzih kretnji pa stoga ne čudi da su znanstvenici upravo u njima pronašli inspiraciju za robote budućnosti. Profesor Amir Ayali, zoolog sa Sveučilišta Tel Aviv u Izraelu, kaže da su žohari već poslužili u robotici na bezbroj načina.

U priopćenju spomenutog sveučilišta se navodi kako su brojni roboti temeljeni upravo na ovim šesteronogim kućnim uljezima čiji je živčani sustav poprilično jednostavan za proučavanje. Profesor Ayali je s kolegama ipak odlučio ući dublje u analizu tog živčanog sustava vjerujući da će doći do saznanja koja će inženjerima omogućiti stvaranje kompaktnijih i učinkovitijih robota u smislu energije, vremena, robusnosti i čvrstoće. Takva napredna robotika mogla bi postati sastavnim dijelom svemirskih istraživanja i analize terena na drugim planetima. Ayali kaže da je potpuno očito zašto žohari inspiriraju toliko - između ostalog, oslanjanju se na najmanje tri noge u svakom trenutku kretanja što im osigurava nevjerojatnu stabilnost: „Ne samo da žohari prikazuju zasigurno jedno od najstabilnijih načina kretanja već se jednako brzo kreću na svim oblicima terena. njihova brzina i stabilnost su dobri za ne povjerovati."

Istraživanje je nedavno predstavljeno na Međunarodnoj neuroetološkoj konferenciji u Španjolskoj kao i na Neuroznanstvenom skupu u Izraelu  prosincu prošle godine.

08.02.2011. 18:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh