« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Haloterapija

Riješite se alergija i upala uz pomoć soli

Poboljšanje fizičkog zdravlja, ali i liječenje mentalnih tegoba sve veći broj hrvatskih građana uspješno otklanja boravkom u tzv. slanim sobama, odnosno haloterapijom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

sol

,

haloterapija

,

liječenje

Prva takva slana soba otvorena je početkom godine u Osijeku, a odnedavno postoje i dvije slane sobe u Zagrebu.

Haloterapija je, po riječima dr. Mate Ćurića iz Kliničke bolnice Osijek, nova metoda liječenja kroničnih i alergijskih poremećaja, a razvila se iz speleoterapije. Liječenje se zasniva na udisanju mikro čestica suhog slanog aerosola u slanoj sobi, koja je imitacija prirodne slane spilje.

Glavni terapeutski faktor slanih soba je mikroklima slanih spilja sa suhim slanim aerosolom natrijevog klorida, veličine od 1 do 5 mikrometara uz vlagu od 40 do 50 posto, te temperaturu od 20 do 25 celzijevih stupnjeva.

Liječenje haloterapijom provodi se udisanjem mikro čestica suhog slanog aerosola, kojeg posebni uređaj drobi i upuhuje u slanu sobu. Prednost suhog slanog aerosola je u tome što prodire puno dublje od vlažnih inhalatora ili mediteranske klime. Suhi slani aerosol prodire duboko u male dišne putove i smanjuje upale, uspostavlja normalan transport sluzi, otčepljuje blokade i poboljšava funkciju pluća.

Prirodan način liječenja

Terapija za odrasle traje 40 minuta, a za djecu 20 minuta. Potrebno je 10 do 15 uzastopnih tretmana, što je poželjno ponoviti dva do tri puta godišnje. S obzirom da je haloterapija potpuno prirodna i bez nuspojava, nema opasnosti od "predoziranja".

Haloterapija je djelotvorna kod bolesti kao što su astma, kronični bronhitis i pneumonija, kronične i akutne bolesti gornjih dišnih putova, kronični tonzilitis i faringitis, kronični maksilarni sinusitis, kronična upala ždrijela, kronični i akutni otitis, polinoza ili peludni sinusitis, virusne infekcije, atopični dermatitis i psorijaza.

Terapija suhim aerosolom smanjuje simptome alergija, pročišćuje bronhije od alergena, bakterija, gljivica i industrijskih zagađivača, olakšava respiratorne i kožne tegobe, poboljšava cirkulaciju i djeluje na poboljšanje općeg biološkog i imunološkog sustava. Djeca uz tretmane manje pobolijevaju, skraćuje im se trajanje bolesti i manje izostaju iz škole. Odrasli pacijenti bolje podnose radne napore i time smanjuju izostajanje s posla.

Haloterapija je pomoćna terapija i ne zamjenjuje medikamentoznu terapiju ali je značajno reducira, te skraćuje vrijeme oporavka, naglasio je dr. Ćurić, dodajući kako je ona potpuno prirodna te nema interakcija s lijekovima.

Povijest haloterapije

U Europi je terapija solju postala popularna u 19. stoljeću, a započela je u Poljskoj, gdje je liječnik Bochkowski pretpostavio da zrak zasićen česticama soli djeluje terapeutski. Naime, on je zapazio da rudari u rudnicima soli ne obolijevaju od plućnih bolesti.

Prvo kliničko lječilište nastalo je u Veličkoj kod Krakowa, a nakon toga otvaraju se brojni sanatoriji u spiljama i rudnicima soli. Speleoterapija se tako sredinom 80-tih razvija u haloterapiju.

Nakon 2000. godine postala je predmet brojnih znanstvenih istraživanja, s posebnim naglaskom na alergijske bolesti. Prve znanstvene studije započele su u Finskoj, a u Rusiji je danas haloterapija gotovo izjednačena s medikamentoznom terapijom i ne zahtjeva dodatno plaćanje u sustavu zdravstvene zaštite.

Za razliku od Hrvatske, u Europi haloterapija nije ostala samo u domeni privatne prakse već je uključena u sustav redovne zdravstvene zaštite i široko se primjenjuje u svim vrstama zdravstvenih ustanova, lječilištima i rehabilitacijskim centrima.

Izvor: Hina

11.09.2009. 11:10:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Vjeko
    17.12.2009. 23:06
    Vezno uz gornji članak i slanu sobu, iz vlastitog iskustva mogu reći da je to super stvar! Ja sam imao problema sa bronhitisom i nakon 10 terapija mi je bolje. Najbolja je stvar što je to u stvari liječenje dok odmarate. Ja sam bio u slanoj sobi na Trešnjevci, ali mislim da je u stvari svejedno kud idete jer je princip rada isti. ja živim na Trešnjevci pa je to bilo logično. Nakon tih terpaija nisam imao tak jake napadaje kalja kao prije terapije i nisam se morao inhalirati odmah ujutro. Ukratko-preporučan svakome !
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh