« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
2009.

Ribom godine proglašena jegulja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

ugrožene životinje

,

jegulja

,

riba godine

,

zaštićene životinje

Jegulja, svrstana već gotovo deset godina na crvenu listu ugroženih vrsta riba, proglašena je "ribom godine 2009." kako bi je se bolje zaštitilo, objavila je u četvrtak austrijska Zaklada za ribolov i zaštitu voda u priopćenju.

Ta odluka vrijedi i za udruge ribara u Njemačkoj i Švicarskoj, dok su EU i Konvencija o međunarodnoj trgovini divljih životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti istrebljenje (CITES) predvidjeli mjere zaštite u korist reprodukcije i trgovačke restrikcije.

Tako je "anguilla anguilla" stavljena u lipnju 2007. pod zaštitu CITES-a i svrstana među vrste čija trgovina je striktno uređena kako bi se sačuvalo očuvanje, dok su ministri ribolova u EU-u odlučili o planu očuvanja vrste.

Specifičnost jegulje, ribe koja premošćuje ogromne razdaljine, predstavlja i najveću opasnost za tu vrstu. Na njezinu migracijskom putu, prepreke koje je izgradio čovjek, posebice brane, često uzrokuju njezin gubitak, ali i prekomjeran izlov, zagađenje, uz prirodne neprijatelje, a svi ti čimbenici rezultiraju redovitim smanjenjem broja jegulja.

Mlade jegulje koje se lovi na ušćima rijeka zapadne Europe, vrlo su cijenjene u Francuskoj i Španjolskoj ali posebice u Aziji, u Kini ili Japanu, gdje ih se izvozi po više od 1000 eura po kilogramu. (hina/metro-portal)

30.10.2008. 14:23:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh