Metro-portal.hr

objavljeno 30.10.2008. 14:23:26
2009.

Ribom godine proglašena jegulja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Jegulja, svrstana već gotovo deset godina na crvenu listu ugroženih vrsta riba, proglašena je "ribom godine 2009." kako bi je se bolje zaštitilo, objavila je u četvrtak austrijska Zaklada za ribolov i zaštitu voda u priopćenju.

Ta odluka vrijedi i za udruge ribara u Njemačkoj i Švicarskoj, dok su EU i Konvencija o međunarodnoj trgovini divljih životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti istrebljenje (CITES) predvidjeli mjere zaštite u korist reprodukcije i trgovačke restrikcije.

Tako je "anguilla anguilla" stavljena u lipnju 2007. pod zaštitu CITES-a i svrstana među vrste čija trgovina je striktno uređena kako bi se sačuvalo očuvanje, dok su ministri ribolova u EU-u odlučili o planu očuvanja vrste.

Specifičnost jegulje, ribe koja premošćuje ogromne razdaljine, predstavlja i najveću opasnost za tu vrstu. Na njezinu migracijskom putu, prepreke koje je izgradio čovjek, posebice brane, često uzrokuju njezin gubitak, ali i prekomjeran izlov, zagađenje, uz prirodne neprijatelje, a svi ti čimbenici rezultiraju redovitim smanjenjem broja jegulja.

Mlade jegulje koje se lovi na ušćima rijeka zapadne Europe, vrlo su cijenjene u Francuskoj i Španjolskoj ali posebice u Aziji, u Kini ili Japanu, gdje ih se izvozi po više od 1000 eura po kilogramu. (hina/metro-portal)

30.10.2008. 14:23:26
http://metro-portal.hr/ribom-godine-proglasena-jegulja/12775/