« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Prvi zahtjev za Obamu: Zatvori Guantanamo!

Ukoliko pobijedi Amnesty ga poziva na djelovanje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

američki izbori

,

Amnesty International

,

Guantanamo

,

ratni zarobljenici

,

zlostavljanje zatvorenika

Glavna tajnica Amnesty Internationala pozvala je u četvrtak pobjednika predstojećih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama da zatvori vojni zatvor u Guantanamu na Kubi u roku stotinu dana od preuzimanja dužnosti.

Irene Khan pozvala je također američki Kongres da istraži kršenja ljudskih prava u tom zatvoru kao i u Iraku i Afganistanu i kazni odgovorne.

"Koji god kandidat pobijedi, nadam se da će ozbiljno posvetiti pozornost tomu da Sjedinjene Države ponovno postanu prvak na području ljudskih prava u domovini i inozemstvu", kazala je odvjetnica iz Bangladeša na margini 13. međunarodne konferencije o borbi protiv korupcije u Ateni.

I demokrat Barack Obama i republikanac John McCain zauzimaju se za zatvaranje američkog vojnog zatvora u Guantanamu, u kojem se nalazi oko 255 osumnjičenih pripadnika terorističke mreže al-Qaide, talibana i pridruženih im skupina.

McCain je rekao da bi te zatvorenike trebalo prebaciti u vojni zatvor u Fort Leavenworthu, u Kanzasu. "Želimo da ga zatvore u prvih stotinu dana", kazala je Khan.

Predsjednički izbori u SAD održavaju se 4. studenoga. (hina/metro-portal)

31.10.2008. 09:44:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh