« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OMEGA 3

Riblje ulje ipak ne poboljšava pamćenje

Dobrobiti ribljeg ulja za naše zdravlje su brojne, ali britansko istraživanje je pokazalo da ono ipak ne pomaže da bolje pamtimo

(Shutterstock)
Više o

Omega 3

,

demencija

,

pamćenje

,

masne kiseline

,

riblje ulje

,

Nenad Gračan

Prijašnja istraživanja pokazala su da ljudi koji jedu više ribljeg ulja imaju bolje pamćenje i manje je vjerojatno da će se u njih razviti demencija. Ali novo istraživanje Londonskog fakulteta za higijenu i tropske medicine pokazalo je da taj podatak ipak možda nije istinit.

Studija objavljena u 'American Journal of Clinical Nutrition' uključila je 748 osoba u sedamdesetim godinama od kojih nitko nije imao problema s pamćenjem. Sudionici su svaki dan dvije godine uzimali 200 miligrama  eikozapentaenske kiseline (EPA) i 300 mg dokosahenoične kiseline (DHA) ili placebo tablete koje su sadržavale maslinovo ulje. EPA i DHA su dvije glavne omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju.

Kod sudionika istraživanja nije se pokazala nikakva promjena u kognitivnim funkcijama.

Znanstvenici zaključuju kako se kroz dvije godine ispitivanja nisu pokazala nikakva poboljšanja u pamćenju, a ovo je istraživanje najveće kontrolirano ispitivanje koje je istražilo djelovanje omega-3 masnih kiselina kod starijih osoba. 

To ipak ne znači da kapsule ribljeg ulja ne pomažu u nekim drugim područjima, ali trenutno nema potvrđenog dokaza da one poboljšavaju kognitivne funkcije ljudi.

29.04.2010. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh