« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SLUŠAJTE DOKTORA

Nakon srčanog udara važno je promijeniti stil života

Poslije srčanih problema većina pacijenata revno pije lijekove, ali i dalje zaboravlja na savjete liječnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

srčani udar

,

liječenje

,

stil života

Ovaj put znanstvenici nisu proučavali učinke ovoga ili onoga lijeka već su se pozabavili savjetima koje liječnici daju svojim pacijentima i koje ti isti pacijenti često ne slijede.

Istraživanje objavljeno u časopisu Circulation velikog je opsega: obuhvatilo je čak 19 tisuća ljudi iz 40-ak zemalja koji su se oporavljali od srčanog udara. Svima su naravno propisani određeni lijekovi nakon udara, ali im je dano i nekoliko savjeta - pušačima da prestanu pušiti, svima da zdravije jedu i da se više kreću - dakle, klasične smjernice koje su važne za opće zdravstveno stanje i koje svi već dobro znaju.

Mjesec dana nakon udara svi su uzimali aspirin ili neki drugi lijek koji poboljšava cirkulaciju a kojeg im je propisao liječnik. No, kad su u pitanju savjeti koji se tiču životnog stila, priča je sasvim drugačija. Jedna trećina pušača nije prestala uzimati cigarete, a jedan od četiri pacijenta ni u čemu nije promijenio stil života, bilo da se radi o hrani i piću ili kretanju. Obzirom da se rezultati temelje uglavnom na upitnicima koje su ispunjavali sami pacijenti vrlo je vjerojatno da je situacija u stvarnosti još ozbiljnija. Clara Chow, kanadska znanstvenica koja je vodila istraživanje, kaže da su ovi upitnici ipak subjektivno mjerilo te da su zbog toga postotci 'poslušnih' i 'neposlušnih' manje-više podjednaki. Istina je ipak drugačija.

Ukratko, rezultati istraživanja su pokazali da se oni koji slijede savjete liječnika bolje oporavljaju i smanjuju rizik od ponovnog udara čak četiri puta. Kod neposlušnih situacija je obrnuta iako su i oni redovito pili lijekove.

Osim samoga zdravlja i života postoji i materijalni motiv za izbjegavanje ponovnog srčanog udara. Naime, tretman nakon drugog udara u prosjeku je za 30 posto skuplji i teži od prethodnog. Ako ništa drugo i to je dobar razlog da razmislite i potrudite se promijeniti loše navike i slijediti liječničke smjernice. Naravno, ako spadate u kategoriju neposlušnih.

28.04.2010. 19:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh