« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
wall street

Rezultati banaka odredit će smjer tržišta

5 tjedana za redom indexi Wall Streeta rastu, očekuje se i 6. uzastupni tjedan porasta.

Wall Street
Wall Street (arhiva)
Više o

dionice

,

Barack Obama

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

američko gospodarstvo

,

General Electric

,

index cijena

,

porast cijena dionica

Cijene dionica na Wall Streetu mogle bi ovoga tjedna porasti, već šesti tjedan zaredom, ako poslovna izvješća triju vodećih banaka budu na tragu rezultata Wells Farga, koji su prošloga tjedna potaknuli optimizam ulagača.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks porastao 0,8 posto, na 8.083 boda, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,7 posto, na 856 bodova. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 1,9 posto, dosegnuvši 1.652 boda. Bio je to peti tjedan zaredom kako vodeći indeksi na Wall Streetu rastu.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna nesigurnost vladala sve do četvrtka, kada je Wells Fargo izvijestio da u prvom ovogodišnjem tromjesečju očekuje rekordnu dobit od 3 milijarde dolara. Službeno poslovno izvješće ta će banka objaviti 22. travnja.

 

Rezultati Wells Farga ohrabrili su ulagače, pa su prošloga četvrtka S&P 500 i Nasdaq indeks skočili gotovo 4, a Dow Jones indeks više od 3 posto, čime su 'sanirani' gubici od početka tjedna.

Ovoga će tjedna, pak, poslovne rezultate objaviti Goldman Sachs, JPMorgan i Citigroup. Prošloga je petka Goldman Sachs priopćio kako razmatra mogućnost izdavanja novih dionica kako bi prikupio svježi kapital, potreban za povrat kredita kojeg je svojedobno uzeo iz državnog proračuna.

"Ulagači bi, dakako, željeli da se trend rasta cijena dionica, koji traje već više od mjesec dana, nastavi. No, puno toga ovisi o dnevnim vijestima, posebice iz financijskog sektora. Čini se da se kolanje gotovine u bankama poboljšava, što je dobar znak", kaže Andre Weisbrod, predsjednik tvrtki STAAR Financial Advisors.

Nakon što su početkom ožujka cijene dionica na Wall Streetu pale na najniže razine u 12 godina, u posljednjih pet tjedana porasle su više od 20 posto.

Unatoč skoku dionica, Dow Jones i S&P 500 indeks i dalje su niži nego na početku godine: S&P indeks za 5,2, a Dow za 7,9 posto. Međutim, Nasdaq indeks na dobitku je od početka godine za 4,8 posto.

Poticajno bi na tržište mogli utjecati i novi podaci koji ukazuju da se situacija u američkom gospodarstvu stabilizira.

Prošloga je petka američki predsjednik Barack Obama kazao da se pojavljuju tračci nade u gospodarstvu. No, nije spomenuo 'test na stres', odnosno provjeru ima li 19 vodećih američkih banaka dovoljno kapitala u slučaju jačanja recesije.

Ulagači s nestrpljenjem očekuju rezultate te provjere, no američka središnja banka Fed zabranila je svim bankama da izlaze u javnost s rezultatima 'testa na stres'. Kako se doznaje, rezultati te provjere bit će objavljeni krajem travnja.

Ovoga tjedna zahuktat će se sezona objave poslovnih rezultata kompanija, ostvarenih u proteklom tromjesečju. S najviše nestrpljenja očekuju se rezultati General Electrica. Poslovanje GE-a proteže se u širokom rasponu, od medijskog biznisa, do proizvodnje avionskih motora, pa bi rezultati te kompanije mogli pokazati kakva je situacija u brojnim granama gospodarstva.

Poslovne rezultate objavit će i nekoliko velikih tehnoloških kompanija, kao što su Intel i Google, a u fokusu ulagača bit će i nekoliko makroekonomskih izvješća, kao što su ona o proizvođačkim i potrošačkim cijenama, te započetim gradnjama kuća.

Sve to moglo bi, kažu analitičari, dati jasniju sliku o tome stabilizira li se situacija u američkom gospodarstvu.(hina/metro-portal)

13.04.2009. 09:48:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh