« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
WALL STREET

Miješane reakcije na poslovanje korporacija

Goldman Sachs iznenadila izviještajem o dobiti od 1,66 milijardi dolara u prvom kvartalu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dionice

,

burze

,

Wall Street

,

Goldman Sachs

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

NYSE

,

JPMorgan Chase

Dionički indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su pokazali miješane rezultate, nakon što je iza trodnevnih uskrsnih blagdana krenula objava korporacijskih izvješća o poslovanju u prvom tromjesečju.

Financijske tvrtke Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase i Citigroup Inc. ovoga tjedna trebaju izvijestiti o rezultatima koji su možda i bolji od očekivanja, no od većine se kompanija očekuju tmurna izvješća o prvom kvartalu 2009., navode američki poslovni mediji.

Po zaključenju trgovanja, indeks Dow Jones ublažio je dnevne padove na gubitak od 25,57 bodova ili 0,32 posto, došavši na 8.057,81 bod.

Širi indeks Standard & Poor's 500 rastao je za 2,17 bodova ili 0,25 posto, na 858,73 boda.

Tehnološki indeks Nasdaq zadržao se na gotovo istoj razini, dodavši tek 0,77 bodova ili 0,05 posto, uz zaključenje na 1.653,31 bodu.

Na burzi u New Yorku - NYSE, 1.782 dionice su napredovale a 1.264 je izgubilo na vrijednosti, uz opseg prometa od 7,9 milijardi dionica.

Desetogodišnja obveznica Ministarstva financija SAD rasla je, a prinos, koji se kod obveznica kreće u suprotnom smjeru od cijene, došao je na 2,862 posto.

Euro je rastao na 1,337 dolara, dok je dolar rastao na 100,05 jena.

Potpuno iznenađenje Golden Sachsa

Šesta najveća američka banka po imovini "Goldman Sachs", daleko je nadmašila očekivanja analitičara na Wall Streetu, izvijestivši u ponedjeljak o ostvarenoj dobiti od 1,66 milijardi dolara u prva tri mjeseca 2009. godine.

Banka je također najavila da planira prikupiti pet milijardi dolara prodajom dionica, kako bi vladi mogla vratiti sredstva za sanaciju.

Banka čije je sjedište u New Yorku, objavila je dobit od 3,39 dolara po dionici, više nego dvostruko nadmašivši predviđanja od 1,64 dolara, izvijestio je The Wall Street Journal. Riječ je ogromnom napretku u odnosu na gubitak od 2,29 milijardi dolara, koji je Goldman Sachs zabilježio u zadnjem kvartalu 2008. godine.

Glavni direktor Lloyd Blankfein (54), prikuplja sredstva kako bi ojačao kapital banke i vratio vladi 10 milijardi dolara, primljenih u državnom programu TARP (Troubled Asset Relief Program) koji je pokrenut nakon stečaja Lehman Brothersa.

Goldman Sachs bila je najprofitabilnija financijska kuća na Wall Streetu prije nego što se prošle godine, po nalogu vlade, pretvorila u banku i prikazala prvi kvartalni gubitak od izlaska na burzu 1999.

"Jedina 'toksična' stvar u njihovoj bilanci je TARP i oni ga se žele riješiti čim je prije moguće", izjavio je Gary Townsend, predsjednik investicijskog fonda Hill-Townsend Capital LLC. iz Chevy Chasea, u Marylandu.

TARP je program vrijedan 700 milijardi dolara, koji je američki Kongres odobrio u listopadu prošle godine za sanaciju financijskog sektora. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 10:45:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh