« Život
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
ETO ...

Religiozni nisu moralniji od ateista

Iako bi na prvu možda rekli da su ateisti nemoralni zato što ne vjeruju u neko vrhovno biće, istina je zapravo potpuno drugačija

Ateisti nisu nemoralni
Ateisti nisu nemoralni (Arhiva)
Više o

ateisti

,

ateizam

,

religija

,

moral

,

religioznost

Vjernici uvijek ističu moral kao nešto što ih razlikuje od, njima mrskih, ateista, no novo je istraživanje proveeno na Sveučilištu Illinois pokazalo da to sa stvarnošću nema veze i da su ateisti jednako moralni kao i religiozne osobe.

Ovo je prvo istraživanje koje se posvetilo ulozi moralnosti u svakodnevnom životu, a ispitanici su prvo ispunili upitnik o svojim religioznim i političkim uvjerenjima, a zatim su im istraživači tri dana slali po pet pitanja putem poruka.

>> Gdje žive ateisti >>

Ispitanici su trebali opisati moralne i nemoralne stvari koje su sami napravili, vidjeli ih ili čuli za njih. Svaku stvar trebali su opisati i izjaviti kako su se zbog toga osjećali.

Rezultat je zanimljiv - ateisti i religiozni prijavljivali su otprilike jednak broj nemoralnih i moralnih djela, a jednako tako tvrdili su da su sami napravili više dobrih djela, a za ona loša su čuli.

>> "Pametni" u Boga ne vjeruju >>

Jedina stvarna razlika između ateista i vjernika bila je u tome da su religiozni imali snažnije emocionalne reakcije na moralna i nemoralna djela od ateista.

Stoga, jedan od glavnih aduta vjernika više ne igra ulogu u raspravama ....

18.09.2014. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh