Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2014. 11:25:00
ETO ...

Religiozni nisu moralniji od ateista

Iako bi na prvu možda rekli da su ateisti nemoralni zato što ne vjeruju u neko vrhovno biće, istina je zapravo potpuno drugačija

Ateisti nisu nemoralni
Ateisti nisu nemoralni (Arhiva)

Vjernici uvijek ističu moral kao nešto što ih razlikuje od, njima mrskih, ateista, no novo je istraživanje proveeno na Sveučilištu Illinois pokazalo da to sa stvarnošću nema veze i da su ateisti jednako moralni kao i religiozne osobe.

Ovo je prvo istraživanje koje se posvetilo ulozi moralnosti u svakodnevnom životu, a ispitanici su prvo ispunili upitnik o svojim religioznim i političkim uvjerenjima, a zatim su im istraživači tri dana slali po pet pitanja putem poruka.

>> Gdje žive ateisti >>

Ispitanici su trebali opisati moralne i nemoralne stvari koje su sami napravili, vidjeli ih ili čuli za njih. Svaku stvar trebali su opisati i izjaviti kako su se zbog toga osjećali.

Rezultat je zanimljiv - ateisti i religiozni prijavljivali su otprilike jednak broj nemoralnih i moralnih djela, a jednako tako tvrdili su da su sami napravili više dobrih djela, a za ona loša su čuli.

>> "Pametni" u Boga ne vjeruju >>

Jedina stvarna razlika između ateista i vjernika bila je u tome da su religiozni imali snažnije emocionalne reakcije na moralna i nemoralna djela od ateista.

Stoga, jedan od glavnih aduta vjernika više ne igra ulogu u raspravama ....

18.09.2014. 11:25:00
http://metro-portal.hr/religiozni-nisu-moralniji-od-ateista/87357/