« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ISTOČNI JERUZALEM

Rekordnom broju Palestinaca oduzet status građana

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova 2008. je s maksimalnom predanošću provodila državnu politiku koja je na korak od etničkog čišćenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

istočni Jeruzalem

,

židovska država

,

HaMoked

Izrael je u prošloj godini oduzeo status stanovnika Jeruzalema rekordnome broju Palestinaca, većem nego ikad u povijesti židovske države, priopćila je u srijedu jedna izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava, a na temelju izraelske službene statistike.

"Oduzimanje statusa građana poprimilo je strašne razmjere", kaže Dalia Kerstein, izvršna direktorica HaMokeda, izraelskoga centra za obranu pojedinca.

Statistički podaci koje je HaMoked dobio iz ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonom o slobodi informiranja pokazuju da je 4.577 stanovnika istočnog Jeruzalema izgubilo taj status u 2008., što je više od polovine ukupnoga broja u zadnjih 40 godina.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države i Europska unija kritiziraju izraelsko ponašanje u Jeruzalemu u kojem Palestince deložiraju iz kuća za koje ne mogu dokazati vlasništvo, ruše im kuće koje nemaju izraelske dozvole, a šire naselja na teritoriju okupiranu u ratu 1967.

Palestinci kažu da je izraelski cilj riješiti se što je moguće većeg broja Palestinaca stanovnika istočnog Jeruzalema kako bi se smanjio njihov broj u istočnoj polovici Jeruzalema koju Palestinci kane učiniti prijestolnicom svoje buduće države.

"Kampanja ministarstva unutrašnjih poslova u 2008. samo je dio opće politike kojoj je želja ograničiti palestinsko stanovništvo i očuvati izraelsku većinu u Jeruzalemu, gradu o čijoj bi se sudbini trebalo odlučivati pregovorima", rekla je Kerstein.

"Palestinci su rođeni u ovome gradu, nisu se oni nedavno doselili", kaže se u HaMokedovu priopćenju.

Izrael je istočni Jeruzalem anektirao ratom 1967. i od tada cijeli grad bez međunarodnog priznanja smatra svojim glavnim gradom. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 23:03:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh