« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
DAŠAK S DESNA

Više od 40 posto Francuza protiv džamija i minareta

Nakon što su Švicarci na referendumu poručili da im se ne sviđa 'islamska arhitektura' i Francuzi su pokazali kako stoje s vjerskom tolerancijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Francuska

,

vjerske slobode

,

minareti

,

džamije

Relativna većina Francuza protivi se gradnji džamija (41 posto) i minareta (46 posto) u njihovoj zemlji, po rezultatima ankete objavljene u dnevniku Le Figaro u izdanju od četvrtka.

Na pitanje "podupirete li, protivite li se ili vam je svejedno što se tiče gradnje džamija na zahtjev muslimanskih vjernika", 19 posto ispitanika dogovorilo je da "podupire" gradnju džamija, 41 posto se "protivi", 36 posto je "svejedno", a 4 posto nije se očitovalo.

U 2001. 31 posto ispitanika bilo je za gradnju džamija, 22 posto se protivilo, 46 posto je bilo neizainteresirano, a 1 posto se nije očitovalo.

Anketa instituta Ifop provedena je na reprezentativnom uzorku od 983 francuska ispitanika starija od 18 godina, po metodi kvota.

Anketa je provedena 1. i 2. prosinca, nakon švicarskog referenduma na kojemu se 57,5 posto građana, na poziv populističke desnice, očitovalo za zabranu gradnje novih minareta u Švicarskoj.

U Francuskoj su velike republikanske stranke osudile švicarski referendum, ističući da se njime stigmatizira jedna zajednica i ocijenivši da to pitanje nije aktualno u Francuskoj. No čuli su se i neki drukčiji glasovi, među kojima je bio i glasnogovornik stranke predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je rekao kako "nije siguran" da u Francuskoj treba graditi minarete. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 23:17:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh