« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
CARINSKI RAT?

Regionalne protumjere protiv Hrvatske?

Ministri trgovine Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije razmotrit će danas (7.8.) u Sarajevu zajednički odgovor na odluku hrvatske vlade da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz regije

Probleme treba rješavati...
Probleme treba rješavati... (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

carinski rat

,

zemlje regije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas (7.8.) u Sarajevu organizira sastanak nadležnih ministara iz regije. Povod je stupanje na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj. Kako piše Avaz.ba, "ministri su usaglasili svoje stavove, a najvažniji od njih je ultimatum Hrvatskoj". Oni su se jednoglasno dogovorili da Hrvatskoj daju rok od sedam dana za povlačenje mjera. U protivnom će doći do uvođenja protumjera.

Uoči sastanka u Sarajevu ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izrazio je nadu da će Hrvatska preispitati svoje mjere. On je istaknuo da će, ukoliko to Hrvatska ne učini, neizbježno uslijediti protumjere. „Želimo izbjeći taj najradikalniji scenarij. Mislim da je lopta u dvorištu Zagreba i očekujem da će se ta odluka o mjerama najozbiljnije razmotriti i preispitati, kako ne bismo ušli u jedan lanac mjera i protumjera", rekao je Ljajić za regionalnu televiziju N1.

Prethodno je ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić izjavio je da se hrvatska mjera na uvoz poljoprivrednih proizvoda odnosi na ukupno 168 zemalja, a ne samo na zemlje u okruženju, ali i dodao da je spreman na razgovor. „Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susjednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitiziralo, to definitivno tako nije trebalo biti", rekao je Tolušić također za televiziju N1.

Ne postoje razlozi za protumjere?

Hrvatski ministar ocijenio je i da ne postoje razlozi za uvođenje protumjera. „Po meni, ne postoje razlozi za protumjere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sjesti s ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti točno u čemu je problem", rekao je Tolušić.

Hrvatska je nedavno usvojila mjere kojima je proširila popis voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici, i uz to 22 puta povećala takse pri uvozu tih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU-a. Tako se kao taksa, umjesto dosadašnjih 90 kuna, sada naplaćuje 2.000. Hrvatske vlasti su odluku obrazložile namjerom da zaštite domaće poljoprivrednike od prekomjernog uvoza.

07.08.2017. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh