« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
REPUBLIKANCI PORUČUJU:

Reforma zdravstva bit će Obamin Waterloo

Republikanci upozoravaju kako je SAD-u potrebna reforma zdravstva, ali ne po cijeni i na način kako je Obama to zamislio i obećao

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

republikanci

,

demokrati

,

američki Kongres

,

američka reforma zdravstva

,

Jim DeMint

Republikanski senator iz Južne Karoline Jim DeMint, u srijedu je u nastupu na TV mreži NBC potvrdio svoju prošlotjednu ocjenu kako bi poraz Bijele kuće u pokušaju da reformira zdravstvo, za predsjednika Baracka Obamu bio Waterloo.

"Ako uspijemo zaustaviti Obamu u tome, to će biti njegov Waterloo. To će ga slomiti", rekao je DeMint u telefonskom konferencijskom razgovoru s konzervativnim aktivistima. Gostujući u emisiji 'Today' TV mreže NBC, DeMint je kazao kako je vrijeme da se povuče kočnica za Obamine planove, koji će prema njegovom mišljenju rezultirati s previše vladine potrošnje i golemim proračunskim manjkom. "To nije osobno. Moramo zaustaviti njegovu politiku", dodao je DeMint.

Republikanski senator je priznao da je američkom sustavu zdravstvene skrbi potrebna reforma, ali je istaknuo kako je pogrešno požurivati zakon o reformi kroz Kongres kako bi se ispunio rok do početka ljetne parlamentarne stanke 7. kolovoza, koji je postavio Obama.

Uz oporbene republikance koji nastoje usporiti postupak donošenja zakona, kongresna sumnjičavost zahvaća i sve više demokrata. Skupina kongresnika koja se naziva 'Blue Dogs', predstavnici 'demokratskog centra', također je izrazila zabrinutost zbog cijene reforme zdravstva koja bi mogla dosegnuti 1 do 1,5 bilijuna dolara kroz 10 godina.

U zadnjih 10-ak dana Obama je neprekidno davao izjave u prilog prihvaćanju reforme, a u srijedu navečer održat će televizijsku konferenciju kako bi potaknuo postupak u Kongresu i osigurao širu potporu javnosti za reformu. U šest mjeseci otkako je u Bijeloj kući to će biti peta Obamina tiskovna konferencija u udarnom večernjem televizijskom terminu, dok ih je njegov preteča George W. Bush održao četiri u osam godina mandata.

Američki mediji već su ocijenili kako uz rast protivljenja planu i slabljenjem potpore javnosti, Obama i demokratski dio Kongresa možda neće uspjeti donijeti zakon do najavljenog 7. kolovoza.

Izvor: Hina

22.07.2009. 21:23:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh