« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
STJEPAN MESIĆ:

Potpora javnosti za ulazak u EU pada

Nerješavanje graničnog spora sa Slovenijom, za što odgovornost snosi Europska unija, ruši podršku hrvatske javnosti za ulazak u EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

Europska unija

,

Stjepan Mesić

,

ulazak u EU

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Herbert Quandt

,

Ante Brekalo

,

München

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u govoru u Münchenu, istaknuo da Hrvatska na svom putu u Europsku uniju neće odustati od primjene međunarodnog prava u rješavanju graničnih pitanja i upozorio da je podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju počela padati zbog nerješavanja graničnog spora sa Slovenijom kao i da je odgovornost za to na Europskoj uniji.

"Moram odmah raščistiti s jednom zabludom. Ma koliko da mi želimo ući u Uniju, jer to je uz ulazak u NATO naš ključni vanjsko-politički prioritet, postoji jedna cijena koju mi za ulazak u Uniju nećemo i ne možemo platiti. To je odustajanje od načela kojima se vodimo u međunarodnim odnosima, preciznije - to je odustajanje od međunarodnoga prava. Od toga mi odustati nećemo i bilo bi dobro da to što prije shvate neki, moram reći: vrlo rijetki, u Europi koji nam savjetuju da budemo velikodušni, da - ako treba - damo i dio našega državnoga područja, jer - tako nam kažu - nitko to u Hrvatskoj ne bi ni primijetio", rekao je hrvatski predsjednik.

Mesić je kazao kako ne zastupa politiku da se ne odstupa ni od jednoga pedlja teritorija nego politiku da se o tome odluka donese isključivo na međunarodnoj sudskoj instanci i jedino primjenom međunarodnoga prava.

"Takvo rješenje mi ćemo prihvatiti, ma kakvo ono bilo. Ali, od načela odstupiti nećemo. Na tome stoji i pada naša vjerodostojnost. A na tome hoće li, i kada će Europa to shvatiti, stoji i pada podrška hrvatske javnosti ulasku u Europsku uniju", rekao je predsjednik Mesić. 

Mesić je istaknuo da je Hrvatska na putu u EU usvojila najveći dio europske pravne stečevine, no upozorio je da problem ostaje u primjeni zakona i propisa. Upozorio je da se na području reforme pravosudnoga sustava i javne uprave Hrvatska susreće s posljedicama postojanja korupcije i organiziranoga kriminala.

"Ne želim zavaravati ni sebe, ni bilo koga u Europi: činjenica da se Europska unija do sada pokazala potpuno nesposobnom da na bilo koji način pridonese približavanju stanovišta Hrvatske i Slovenije, a time i rješavanju spora među nama, je već poljuljala povjerenje naše javnosti u Uniju", Stjepan Mesić"Obračun s ta dva temeljna zla tranzicijskih zemalja nailazi na jake otpore i svodi se, do sada barem, u pravilu na privođenje pravdi neposrednih počinitelja, odnosno pozivanju na red u najboljemu slučaju srednje razine. Volio bih vjerovati da će Vlada smoći snage i pokazati više energičnosti i upornosti na oba ova područja. Moju podršku uvijek je imala, a imat će je i dalje", rekao je Mesić.

Predsjednika Mesića su u Münchenu, gdje boravi na poziv zaklade Herbert Quandt koju je kao neprofitnu organizaciju prije gotovo 40 godina osnovao je BMW kako bi, među ostalim, poticao komunikaciju i razmjenu iskustava i znanja u svijetu, dočekali su prosvjedi.

Organizator prosvjeda, umirovljeni gostioničar i hotelijer Ante Brekalo, policiji je najavio dolazak više od tisuću prosvjednika. Ured predsjednika u ponedjeljak je priopćio kako je zaprimio obavijest da su u nekoliko crkava dijeljeni letci s pozivom na prosvjede te da svako ima pravo na prosvjed, no da crkve definitivno nisu mjesto za pozivanje na političke prosvjede, niti bi se svećenici takvim pozivima trebali baviti.

Transparentima 'Mesićev ured - leglo UDBE', 'Partizani i komunisti nisu antifašisti' i 'Bleiburg - suza na hrvatskom obrazu', uz Thompsonovu glazbu, oko 300 okupljenih su prosvjedovali protiv političkih uvjerenja hrvatskog predsjednika. Dolazak predsjednika Mesića u hotel Bayerisches Hof, gdje je održao predavanje o temi 'Gospodarske i političke perspektive Republike Hrvatske u Europskoj uniji', prosvjednici su popratili zvižducima i povicima 'Cigani, Cigani', što samo po sebi dovoljno govori o njihovom poimanju demokracije i antifašizma koji su spominjali na svojim transparentima.

Izvor: Hina

22.07.2009. 20:52:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh