« Muškarci
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Red Bull šteti srcu i krvnim žilama

Nove činjenice o poznatom energetskom napitku

Fotografija vijesti
Više o

moždani udar

,

Red Bull

,

srčani udar

,

dr. Scott Willoughby

Samo jedna limenka energetskog pića koje ‘vam daje krila’ može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara, upozoravaju australski znanstvenici. U studiji je otkriveno da konzumiranje jedne limenke Red Bulla povećava gustoću krvi, pa tako i rizik od smrtonosnih krvnih  ugrušaka. Istraživački tim je zaključio da bi dva sastojka ovog pića, kofein i taurin, mogla imati strašne posljedice na srce, kada se zajedno unose u organizam.

- Samo sat nakon što su popili Red Bull njihovi krvotoci više nisu bili normalni, već su nalikovali na krvotoke onih koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja - objasnio je dr. Scott Willoughby iz istraživačkog centra za kardiovaskularna oboljenja u Adelaideu.

- Ako se poveća gustoća krvi i smanji sposobnost krvnih žila da razbijaju to zgušnjavanje krvi, situacija je ozbiljna. Ako tome dodate i druge rizične faktore poput stresa i visokog tlaka, onda bi vam život mogao biti ugrožen -  dodao je Willoughby te priznao kako su ga dobiveni rezultati ‘šokirali’, pa više nikada neće posegnuti za Red Bullom.     (METRO)

22.08.2008. 19:23:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh