Recepti s Coca Colom za one avanturističkog duha
Ostala vam je cijela boca ishlapjele cole i ne znate što bi s njom? Ne bacajte teško zarađeni novac, već ju upotrijebite za pripremu ovih slasnih jela
Osim što je jedno od najpopularnijih pića na planetu, Coca Cola (ili bilo koji drugi brend Cole) nalazi svoje mjesto i kao „tajni" sastojak u poboljšavanju okusa brojnih jela. Ukoliko ste dovoljno hrabri da razbijete predrasude o ovom misterioznom piću, čiji je recept tajna više od sto godina ili vam je jednostavno dosadno na ovaj topli, nedjeljni dan, donosimo vam nekoliko recepata i ideja s kojima ćete lako potrošiti svu colu koja vam je ostala od sinoćnjeg tuluma.
Naravno, ovi recepti nisu „zapisani u kamenu" i vrlo su načelnog karaktera; slobodno ih promijenite i prilagodite svojim željama, a ukoliko napravite neko novo, fino jelo, svakako nam pošaljite slike i recept.
Piletina pečena u coli - Marinirajte pileća prsa, pileća krilca te batak i zabatak u umaku od cole pomiješane sa soli i paprom te ostavite cijelu smjesu da stoji u hladnjaku barem 3 do 4 sata, po mogućnosti tijekom noći. Za posebnu sočnost, napravite rupice u piletini koristeći vilicu ili drveni štapić, kako bi umak bolje prodrio u samo meso. Pecite u pećnici na srednjoj temperaturi oko 35 minuta, što će meso učiniti vrlo mekanim i ukusnim.
Umak za roštilj s colom - Ako nemate previše vremena i bojite se eksperimentirati, jednostavno uzmite svoj standardni umak za roštilj i pomiješajte ga sa Coca Colom u omjeru 50:50. Ovo će dati vrlo zanimljiv okus pomalo dosadnom umaku. Ukoliko pak želite napraviti umak za roštilj s colom koja je dio orginalnog recepta, probajte sljedeće: Nasjeckajte crveni luk na sitne komadiće i pržite ga na dvije čajne žličice maslaca dok ne omekša. Pred sam kraj dodajte i dva režnja na ploškice narezanog češnjaka. Kad luk poprimi nježnu žućkastu boju, dodajte dvije žlice kečapa (idealno domaćeg, ali i kupovni je dobar), dva decilitra cole, žlicu Worchester umaka, žličicu senfa te dvije žlice octa. Kuhajte oko sat vremena na temperaturi malo nižoj od temperature ključanja.
Juha od luka s colom - Otopite 50 grama maslaca u tavi i kad se zagrije dodajte na manje kolute izrezan luk te ih pržite dok ne postanu prozirni, pazeći pritom da ne posmeđe. S obzirom što i koliko preferirate, dodajte različito povrće, komadiće piletine ili nekog drugog mesa te jednu limenku cole. Nakon što juha zakuha, kuhajte na laganoj vatri 40 minuta, pokušavajući da temperatura bude oko 95 stupnjeva, odnosno tik ispod temperature ključanja. Poslužite sa parmezanom.
Pečeni krumpiri ili grah s colom - Namažite dno posude za pečenje tankim slojem ulja te u njega stavite na četvrtine izrezane krumpire ili grah (što vam je draže), na krupno narezane kolute crvenog luka, 2 decilitra umaka od rajčice, 15 deka nasjeckane slanine te dvije limenke cole. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 60 minuta na 200 stupnjeva.
Sladoledni kup s colom - Pripremite se na to da će vam trebati nekoliko pokušaja da uspješno „složite" ovaj sladoledni kup, ali budite sigurni da će vam se trud isplatiti kad uspijete u tome. Vrlo je važno da desert slažete u čašu za sladoled koja ima oblik slova V, odnosno usko dno koje se lagano širi prema grlu. Isto tako, obavezno prvo u čašu stavite colu, jer će vam se u protivnom jako zapjeniti i upropastiti izgled i okus. Nakon što napunite oko 1/3 čaše colom, polagano u nju stavljajte kugle sladoleda, a kada napunite oko tri četvrtine čaše, oprezno prolijte malo cole po vrhu, kako bi se napravila ukusna pjena. Na sam vrh pospite malo čokolade u prahu i odmah poslužite.
Nekoliko savjeta za kraj:
•Najbolja cola za kuhanje jest ona koja je već ishlapjela, budući da ima puniji okus i neće „izgristi" hranu zbog CO2. Sama marka cole gotovo uopće nije bitna, koristite onu koja vam je jeftinija ili ukusnija
•Marinada od cole idealna je za žijavije meso poput govedine; u svega nekoliko sati iznimno će omekšati meso i dati odličan „touch" teksturi
•Ne bojte se eksperimentirati, moderna kuhinja ne poznaje konzervativizam ili igranje na sigurno
•Umjesto cole sa šećerom, možete koristiti i verzije sa umjetnim zaslađivačima, ali budite oprezni ukoliko kuhate za druge ljude i svakako provjerite da netko od gostiju nije alergičan na neki od njih
•Ukoliko ne možete smisliti sve zero, light i ostale verzije te pijete samo „normalnu" colu, budite oprezni s količinom. Cola je prepuna šećera i sadrži kofein, što znači da ne može biti dio zdrave prehrane. S druge strane, povremeno i umjereno konzumiranje neće naštetiti vašem zdravlju
Novi komentar